ERDON Helyi hírek

2015.11.16. 16:14

Válasz az Erdélyi Magyar Néppártnak: Fejezzék be a sárdobálást!

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz Szabó József, az RMDSZ megyei ügyvezető alelnöke azon vélemények kapcsán, amelyeket Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke, illetve Moldován Gellért Lajos váradi elnök fogalmaztak meg a Bihari Napló pénteki lapszámában.

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz Szabó József, az RMDSZ megyei ügyvezető alelnöke azon vélemények kapcsán, amelyeket Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke, illetve Moldován Gellért Lajos váradi elnök fogalmaztak meg a Bihari Napló pénteki lapszámában.„Tevékenység hiányában az EMNP most már hetente tart szócséplős sajtótájékoztatókat. Az elmúlt tíz évben, jelenleg az EMNP-ben csücsülő politikusok semmi konkrétat nem tudnak felmutatni azon kívül, hogy folyamatosan ócsároltak, és most is csak a mocskoláson és megosztáson dolgoznak. Ezek az urak a legtipikusabb vándorló-traszeista politikusok, akik jelenleg már a harmadik, politikai feladatokat is ellátó szervezetben vannak. Eleinte voltak RMDSZ-esek, aztán MPP-sek, most éppen EMNP-sek, és holnap ki tudja, milyenek lesznek. A román társadalomnak és a fiataloknak pontosan az ilyen, folyamatosan pártot váltó politikusokból van elegük. Olyanok, mint a költözködő reuma, más-más testrészben fejtik ki ugyanazon káros hatásukat. Jelen pillanatban a támadások célja az, hogy elfedjék a «gazdájuk», Tőkés László körül kirobbant pénzügyi botrányokat, hiszen senki nem vitatja, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem gazdasági botrányai, melyek most kerültek felszínre, nagyon kellemetlen helyzetbe hozták Tőkést és csapattársait, hisz maga Szilágyi Zsolt is, az EMNP elnöke vezetőségi tag az egyetemet vezető kuratóriumban. Jelenleg minden problémát próbálnak áthárítani másokra, menekülnek a felelősség elől és mossák kezeiket, mint Pilátus. Ilyen egy bátor vezető, aki vállalja a felelősséget rossz döntéseiért?

Be akarják fedni ügyeiket

Az, hogy már a Fidesz is számon kéri a gyanús pénzügyeket Tőkés körül, hozta olyan helyzetbe Zatykóékat, hogy nagyobbat akarnak mondani, és ezzel be akarják fedni ügyeiket. Nyilván mindenütt vannak hibák, de egy oldalra beállítani az összes problémát, minimum csúsztatás. Semmit nem mondott például Zatykó Gyula arról, hogy miként van az, noha már kérdezték tőle, hogy Csomortányi István vagyonnyilatkozatában 2012-ben a helyhatósági és parlamenti választások közötti (mindkettő ugyanabban az évben volt) eltérések vannak. Az egyik szerint semmi jövedelme sincs, a másik szerint ugyanazon évben egy cégtől kapott fizetést. Ki fizeti, ha nincs bevallott jövedelme? Miből él? Hol lakik, ha nincs lakása? Vannak olyan fedő- és titkosszolgálatok, amelyeknek bevált gyakorlata, hogy a nyilvánosság előtt nem vallhatják be alkalmazottaik a jövedelem forrását. Összefüggésben van-e Csomortányi magyarság szempontjából kártékony működése egy ilyen üggyel? A legjobb esetben is hamis vagyonbevallást tett, a legrosszabb esetet kérdés formájában már feltettem. Arról sem mondott semmit, hogy miként volt az, hogy Moldován Lajos párttársa annak idején még az iwiw-en keresett hivatalos munkaszerződés nélkül fizetett feladatra embereket. Felkérését olyanoknak is elküldte, akikről nem tudhatta, hogy nem értenek vele egyet, és elmentették ezen leveleket.

Kit szolgálnak?

Nyilván lehet folyamatos sárdobálással foglalkozni, de takarítson csak saját maga körül az EMNP, hisz ha egyszer valaki megpiszkálja azon BGA-s pályázatok elszámolását, melyek az elmúlt években legtöbbször év végén, sajtóközleményben számolnak be mindenki által ismeretlen közösségi programokról, melyek tulajdonképpeni pártszervezések voltak, nagyrészt eszem-iszomok, akkor megint gondba kerülnének.

Kedves Zatykó és Moldován urak! Nem érzik azt, hogy a román médiában is leközölt mocskolódásukkal olyan közegben szereznek „tapsvihart”, amely csak akkor örül, ha a magyarok veszítenek? Ne mondják önök azt, hogy nem látják, mennyire ujjong a nacionalista, sovén román sajtó azon, hogy a magyarok veszekednek. Őket vagy a magyarokat szolgálják?

Mi magunk is tudnánk nagyon sok kétes ügyről az EMNP háza tájáról beszámolni, hisz például a volt kiskereki tanácsosuk bíróság által elítéltetett személy volt, apátkeresztúri képviselőjük pedig „példás családi és közösségi tevékenységgel” tűnt ki. Folytathatnám a felsorolást, de nem teszem. Tényleg azt gondolják, hogy az ilyen jellegű mocskolódások vezetnek oda, hogy bármelyik magyar szervezet közbizalomszerzővé váljon? Támadják az egyházakat olyan ügyekben, amikről fogalmuk sincs, nem véve tudomást az egyházi tagok véleményéről. Fejezzék be a sárdobálást! Jelzem, érdemes volna bekukkantani az önök által oly sűrűn emlegetett Szent László templomba, ahol most volt az egyháztanács-választás. Ha templomba nem is járnak, legalább a küszöböt átléphetnék és a torony alatt megnézhetnék, hogy az összes vádaskodásuk, hamis nyilatkozatuk ellenére, vagy pont ennek dacára az egyházközség Szabó Ödönnek adta a legnagyobb bizalmat, ő kapta a legtöbb szavazatot, mert ott személyesen ismerik őt, látják vasárnapról vasárnapra ministráló gyermekeit, őt magát is a templomban, mindenféle fellengzős allűrök nélkül.

Ugyanakkor Biró Rozália kapcsán szemérmesen elhallgatták, hogy a szenátor asszony ügyét semmilyen kivetnivalót nem találva a vizsgálat során lezárták. Nyilván a sejtetés, félhomály, játék ebben az esetben sem az igazmondók eszköze.

Gerenda és szálka…

Kedves urak, ne mocskolják be már egyházainkat is bosszúból, mert nem úgy táncolnak a szentek kultuszában, ahogy Tőkés volt református püspök diktálná. Ha valamit akarnak tenni, akkor dolgozzanak! Lássunk egy megvalósított ötletet! Lássunk végre egy megvalósított közmunkát, kalákát! Szócséplésekben, be kell vallani, önök az elsők. Ha ez olimpiai kategória lenne, aranyéremre esélyesek volnának. Zatykó Gyula pedig költözzön haza Nagyváradra, adja el a biharkeresztesi lakását és ne egy határral odébbról próbáljon ugráltatni és kioktatni mindenkit.

Kedves urak, ha őszinte az összefogási szándékuk, akkor a másik folytonos mocskolása, vádolása nem jó út. Feketelistázni a szeku szokott. Nyilván szándékosan hagytak le egyeseket róla annak idején, és lehet, most önök se használnak véletlenül ilyen módszereket. Várjuk az EMNP önkritikus pillanatait is, például azokat, amikor bocsánatot kérnek azért, mert azt mondták, hogy bejutnak a parlamentbe a 6–3-mal, de ez nem volt igaz, hogy azt nyilatkozták, van több mint százezer aláírásuk és valósan alig ötvenezer szavazatot kaptak, hogy kérik például azt, hogy Tőkés László mondjon le szemtelenül magas EU-s fizetéséről és leendő nyugdíjáról. A hitelességhez az önkritika is kell. A gerenda és szálka mondást illene ismerni.”

Szabó József, az RMDSZ megyei ügyvezető alelnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!