ERDON Helyi hírek

2015.11.12. 15:34

Néppárt: „Mi fizetjük a korrupciós húzásokat”

Nem hajlandó megérteni a polgárok tüntetéseken is megfogalmazott üzenetét a változás szükségességéről például a helyi RMDSZ sem – ezt emelték ki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagyváradon. És pénzügyeinkről is szóltak.

Nem hajlandó megérteni a polgárok tüntetéseken is megfogalmazott üzenetét a változás szükségességéről például a helyi RMDSZ sem – ezt emelték ki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagyváradon. És pénzügyeinkről is szóltak.

Nem akarják az ország lakosai az eddigi korrupt politikai osztályt uralmát tovább, és ezt helyi szinteken, a saját településeinken is meg kellene érteni – erről beszélt csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke, Zatykó Gyula. Szerinte „látnunk kell, hogy a magyar politikusok sem jobbak, mint azok, akik ellen tüntetnek sokfelé – például az RMDSZ az utóbbi 12 évben nagyon jól belesimult a romániai politikába, a román politikusokat jellemző tisztátalan ügyek őket is jellemzik”. Példának említette Borbély Lászlót, „aki kétszer úszta meg a DNA-vizsgálatot, a PSD és az RMDSZ segítségével”, Verestóy Attilát, „aki a PSD-s Viroel Hrebenciuc barátja, ugyanakkor a szintén PSD-s Mircea Dușa támogatásával irtják az erdőt Székelyföldön”, Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnököt, „aki az illegális fabizniszben érintett Schweighofert segíti”, és a kolozsvári Máté András Leventét, akinek ügyében a törvénytelen vagyonosodásokat vizsgáló ANI jár el.

Helyiek

Zatykó Gyula hozzátette: „itt nálunk, Biharban is van azonban több példa is”. Így folytatta: „Ott van az RMDSZ-es Biró Rozália, akinek ügyeiben szintén nyomozott az ANI. Vagy Szabó Ödön, akit ugyan még nem hívott be a DNA, de sok tisztátalan ügye van, és tudják az emberek. Hozzá is kötődik a Mecénás Alapítvány révén eltüntetett több százezer euró ügye, meg a váradi Szent László Napok jogainak ellopásával való próbálkozás, ugyanakkor lakásai, ingatlanai megszerzése is gyanús hátterű, hiszen a színház utcájában akkor kapott lakást, ködös módon, amikor Biró volt az alpolgármester, a másik lakása pedig, az Ep. Pavel utcán egy értékes és központi kántorlak volt, de neki játszották át. És ezek az emberek nemhogy nem hallgatnak a változást követelő polgárokra, de még a saját jövőjüket is egyengetik – hiszen többekkel, PSD-sekkel együtt épp Szabó Ödön volt az, aki kezdeményezője volt a honatyáknak járó speciális nyugdíjt előíró tervezetnek, aztán még a polgármesterek, alpolgármesterek, helyi és megyei tanácsi vezetőket több pénzhez juttató tervezetnek is. Ezzel azt akarják elérni, hogy az összes tisztségviselőjük mindenáron ragaszkodjon a hatalomhoz, a következő választási évben is minden eszközt bevessen. Így tehát helyi szinteken is ott vannak azok az emberek, akik miatt nehéz a változtatás”.

Zatykó Gyula röviden szólt a migránshelyzetről is, megismételve azt, hogy az EMNP szerint Románia dél-keleti részére tevődhet át pár útvonal, ezért ők oda is kerítést szeretnének, mint amilyet a mostani magyarországi hatalom építtet. Jelzete: petíciót lehet náluk aláírni, amelyben ugyanakkor a kötelező befogadási kvóta ellen tiltakoznak – a román vezetésnek is eljuttatják majd az aláírt íveket, ugyanakkor a Fidesz ugyanilyen íveinek kitöltetésében is segítik az utóbbi pártot.

Váradi gondok

Mindeközben Váradon ismét téma a helyi adók és illetékek ügye is, amelyek 2016-os mértékéről várhatóan november 19-én dönt a helyi tanács – de már minden elő van készítve. Mindenképp emelés várható, bár igyekeznek ezt finomabban kommunikálni a város vezetői. A témáról az EMNP váradi elnöke, Moldován Gellért Lajos szólt. Kifejtette: tudomása szerint körülbelül 25%-kal nőnek majd összességében a helyi adók és illetékek, azaz a törvény által lehetővé tett érték maximumáig megy a növekedés. Szerinte ez azért van, mert a város vezetői a lakosságon akarnak behajtani 3,5 millió eurót, amitől a korrupciógyanús ügyeik miatt estek el. Moldován levezetése szerint ugyanis az történt, hogy „169 millió eurónyi európai uniós főfinanszírozásból különböző fejlesztés indult a városban, ami jó dolog, csakhogy a kivitelezések elkezdését egyes munkáknál addig halogatták, amíg ki nem jöttek kivitelezőnek a város vezetői által preferált cégek – emiatt aztán késnek a munkák befejezésével is, és amit ez év végéig nem fejeznek be, azok esetében összesen 3,5 millió eurótól esnek el”. Úgy véli, ezt akarja adó- és illetékemeléssel behajtani a város, azaz mi fizetjük a korrupciós húzásokat. Hozzátette: itt a DNA-nak kellene beavatkoznia, mert az is tarthatatlan, hogy amint gondok adódnak, egyes cégeket felszámolnak, aztán bottal üthetjük a nyomukat.

Kitért a szintén elhúzódó váradi távfűtési és vízvezetékek cseréjének első szakaszára is. Álláspontja, hogy ennek kapcsán is „csúfot űznek a lakosságból, és tarthatatlan, hogy a város egy részén még most sincs fűtés, illetve meleg víz”. Arra a kérdésünkre, hogy korrupciós hátteret gyanít-e ebben az esetben is a kivitelezésben, azt mondta: „itt inkább az van, hogy olyan cégekkel dolgoztatnak, amelyek nem szakértői ennek a szakterületnek, és az ellenőrzések sem voltak következetesek, megfelelőek”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!