ERDON Helyi hírek

2015.11.19. 17:32

Hároméves szervdonor

Egy gyermek életét megmentik, két másiknak pedig az életminőségét javítják egy mindössze három éves kislány szervei. A szervkivételre szerdáról csütörtökre virradóra került sor a nagyváradi sürgősségi kórházban. A műtétet váradi, kolozsvári és bukaresti orvosokból álló csapat végezte.

Egy gyermek életét megmentik, két másiknak pedig az életminőségét javítják egy mindössze három éves kislány szervei. A szervkivételre szerdáról csütörtökre virradóra került sor a nagyváradi sürgősségi kórházban. A műtétet váradi, kolozsvári és bukaresti orvosokból álló csapat végezte.

A gyermek, Delia Berari a Moldovai Köztársaságból származik, és súlyos születési rendellenességekkel jött a világra. Szülei mindent megtettek érte, rendszeresen vitték Veronába kezelésekre. November 10-én visszatérőben voltak Olaszországból, de Magyarországon, az autópályán a kislány rosszul lett, állapota az agyhalálig súlyosbodott. A szolnoki kórházba szállították, azonban már nem tudtak segíteni rajta, kómába esett. „Édesanyja, aki pszichológus, szeretett volna más gyerekeken segíteni. A világhálón olvasott Nagyváradról, és az egészségügyi minisztériumon keresztül kérte, hogy juthasson el hozzánk. A kislányt november 17-én szállították át, és szerda éjjel megtörtént a szervkivétel. A májat a bukaresti Fundeni Klinikai Intézet (amelynek részéről Radu Zamfir orvos vett részt a műtéten) vette át, a veséket pedig a kolozsvári Veseátültetési Intézet. A szülők a szívet is felajánlották, azonban nem találtak olyan szívátültetésre várót, akivel kompatibilis lett volna” – nyilatkozta a Bihoreanulnak dr. Carmen Pantiş, a nagyváradi megyei kórház szervkivételi programjának koordinátora. A Nagyváradon végzett műtétnek köszönhetően egy májbetegségben szenvedő gyermek életét meg tudják menteni, két másiknak pedig, akik veseelégtelenségben szenvednek, az életét jobbá tenni.

Esélyt adni másoknak

„Abban a pillanatban, amikor rájöttünk, hogy kislányunk az agyhalál állapotában van, és már nincs semmi esélye, a férjemmel együtt úgy döntöttünk, hogy felajánljuk a szerveit azért, hogy egy esélyt adjunk az életre más gyermekeknek, boldoggá tegyünk más szülőket” – nyilatkozta a váradi Digi 24 hírtelevíziónak Diana Berari, Delia édesanyja.

Országos szinten Nagyvárad továbbra is az első helyen áll a szervkivételeket illetően, Nagybányával együtt. Delia Berari az idén már a második olyan gyermek, akinek felajánlották a szerveit. Őt megelőzően Böszörményi Dominik esetében tették meg ugyanezt, akit a család kutyája harapott meg olyan súlyosan, hogy nem tudták megmenteni az életét. Ő is mindössze 3 éves volt, ez év májusában hunyt el, és vált ezáltal Bihar megye legfiatalabb szervdonorjává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!