ERDON Helyi hírek

2015.10.31. 13:23

Ünnepi előadások

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera Balettkara 2015. szeptember. 20 és október 21. között a Kínai Köztársaság hét városában (Sanghaj, Ningpo, Hangcsou, Suzhou, Wu Xi, Changzohu, Nan Jing) rendkívül sikeresen szerepelt. Összesen 13 fellépése volt.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera Balettkara 2015. szeptember. 20 és október 21. között a Kínai Köztársaság hét városában (Sanghaj, Ningpo, Hangcsou, Suzhou, Wu Xi, Changzohu, Nan Jing) rendkívül sikeresen szerepelt. Összesen 13 fellépése volt.

A rendezvény- sorozat szlogenje: „Teach world more about China and China more about the world”/

Nemzeti Opera Balettkarának kínai turnéja

Az eseményekről rendkívül érzékletesen számolt be az Operaház igazgatója, Florin Estefan. A turné során a fent felsorolt városokban a Kolozsvári Nemzeti Operaház énekesei- Florin Estefan bariton, Cristian Mogoşan tenor, Tina Munteanu szoprán 7 opera- Gálán léptek fel. A híres opera-áriákból álló repertoárjukat rendkívül értékelte a közönség, szokatlan, nem mindennapi sikert arattak.

A balettkar P.I. Csajkovszkij Hattyúk tava-című balettjét adta elő, Vasile Solomon balett- mester koreográfiájában. Szólista balett-táncosok: Andreea Jula és Dan Haja. Díszlettervező: Mihai Vălu. A zenei kíséretet a „Bucharest Symphonic Orchestra” szolgáltatta és Jin Wang vezényelt.

Ezt a produkciót a kolozsvári közönség 2016 februárjában tekintheti meg. A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a kolozsvári közönség is a klasszikus balett előadásokat igényli.

Sikeres kínai turné

A sajtótájékoztatón a balettkar kínai szereplésének a felkészüléséről, a nehézségek leküzdéséről és a bemutatott művészi produkciók hozamáról értekeztek.

Vasile Solomon szerint nagy kihívást jelentett a balettkar számára, hogy megfelelően felkészüljenek a 13 kínai városban való fellépésükre. A társulat nem rendelkezett megfelelő számú balett-táncossal. A kolozsvári „Octavian Stroia” Balettiskola diákjai közül a legjobbak is részt vettek a turnén. Köszönetet mondott a szólistáknak a csodálatos művészi teljesítményért, a társulatnak a nagy munkáért. Hiszen egész nyáron dolgoztak, hogy megfelelő eredményt érjenek el. A balettkar sikere várakozáson felüli. Amit még az is tetéz, hogy ezt a turnét sérülés nélkül tudták befejezni.

Florin Estefan beszélt arról, miért jelentett nagy kihívást a balettkar számára a Hattyúk tava című produkció kínai turnéja. A kínai szervezők az európai balettesek fellépését igényelték. A technikai nehézségek közül megemlítette, hogy a színpad kétszer, háromszor nagyobb, mint a kolozsvári nemzeti operaház színpada. Emiatt nagyobb számú balett-táncosnak kell szerepelnie, ahhoz, hogy uralják a színpadteret. 3-4 ezer nézőt befogadó színháztermük van. A kínai közönség a klasszikus balett- előadásokat igényli. Megjegyezte, hogy előadásonként 700-800 baletthez értő néző tekintette meg az előadásukat. Ami számukra előrejelzés volt arra, hogy a rendkívül érzékeny kolozsvári nézők is felfokozott érdeklődéssel fogják fogadni a 2016-ban bemutatásra kerülő előadást. Nagyon szerencsés az is, hogy a turnén az eseményeket videón rögzítették.

Simona Noja arról értekezett, hogy egy ilyen hatalmas távolságot megjáró turné mennyire mélyen kovácsolja össze a társulat tagjait. Bizonyítván mindazon értékeket, melyeket a Kolozsvári Nemzeti Opera az idők folyamán kitermelt. Ezeket az értékeket a művészetkedvelőknek fel kell mutatni. Ritka esetnek tekinthető az, hogy egy európai művész kínai turnén vegyen részt. Általában a nagy társulatok engedhetik meg maguknak, hogy ilyen turnét szervezzenek. Az Operaház igazgatójának Florin Estefan érdeme, hogy vállalta a kockázatot, és Vasile Solomon balett-mesternek, akinek sikerült a balettkar magas művészi szintű felkészítése. Csodának nevezte, hogy a balett-mesternek sikerült rövid idő alatt megrendezni az előadást. Rendkívül fontos, hogy ilyen hosszú turnén senki sem sérült meg.

Florin Estefan kiemelte, hogy ilyen jellegű turné az intézmény arculatát pozitívan befolyásolja. Megteremtődött egy csodálatos előadás. Megjegyezte, hogy a kolozsvári produkció sajátosságait megtartották. Bizonyítást nyert, hogy rendelkezünk olyan művészi erővel- rendező, díszlet-és jelmeztervező, balett-táncosok-, amely szükséges ilyen produkció megvalósításához. A kínai közönség tisztelettel fogadta a társulatot, elismerően értékelte a művészi produkcióját.

A gondolataim a jövőben tartandó előadásokra összpontosulnak. 2016-ban a Kolozsvári Nemzeti Opera és Színház épületében felújítási munkára kerül sor. Megfelelő stratégiát kell alkalmazni az intézmény művészi tevékenységének lebonyolításához.

Jó volt érzékelni, mennyire felpezsdítő, ha az opera és balett- művészet eredményeit méltó módon figyelik. Az alkotó művészek a bennük rejlő értékeket hatványozott módon szeretnék megmutatni.

Requiem Parastas

Talán ennek is köszönhető, hogy 2015. november 1.-én bemutatják Marţian Negrea „Requiem Parastas” című alkotását.

A requiem lírai remekmű, az elhunytak emléke előtti tisztelgést fejezi ki. A nagy zeneszerzők, mint W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti, B. Britten is írtak requiemet.

Marţian Negrea alkotása negyed század után ismét Kolozsvárra „jön”. Olyan előadók társaságában, mint Irina Săndulescu Bălan, szoprán. Sorana Negrea mezzoszoprán meghívott. Cristian Mogoşan tenor, Cristian Hodrea basszus. Karnagy: Gabriel Bebeşelea. Fellép az operaház ének és zenekara. Rendező: Ina Hudea. Díszlettervező: Valentin Codoiu.

A bevételt, az adományokat a most épülő görög- keleti templomépítési munkák befejezésére használják fel.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!