ERDON Helyi hírek

2015.10.04. 13:30

Emlékezés az érmihályfalvi csoport tagjaira

Az 1956-os eseményeket követő koncepciós per színhelyén, a várad-velencei római katolikus kultúrházban emlékeztek az érmihályfalvi csoport tagjaira.

Az 1956-os eseményeket követő koncepciós per színhelyén, a várad-velencei római katolikus kultúrházban emlékeztek az érmihályfalvi csoport tagjaira.

Október 2-án, pénteken az 1956-os eseményeket követő koncepciós per helyszínén, a várad-velencei római katolikus kultúrházban emlékeztek meg az érmihályfalvi csoport 31 tagjáról. A rendezvény részeként először ökumenikus istentiszteletet tartottak a várad-velencei református templomban, majd megkoszorúzták a kultúrházban levő emléktáblát. Az ökumenikus áhítaton Curaliuc Demeter római katolikus plébános és Farkas Antal református lelkipásztor szolgált. Curaliuc Demeter kiemelte, hogy ezen a napon olyan emberekre emlékeznek, akik mindent félretéve feláldozták életüket egy ideáért, a szabadságért, és nem a csak a test, hanem a lelkek szabadságáért. „Mindenki félti az életét, és mindent megtesz a fizikai jólétért, egészségért, de nem szabad leragadni itt, hanem törődni kell a lelki egészséggel is. A lelkileg erős és szabad ember nem fél a fizikai fájdalomtól, a haláltól. Az 56-os eseményekben és ezt követően vérüket adó emberek szabadon haltak meg” – mondta el a plébános, hozzátéve, hogy a mai világban nagy veszélyben van a kereszténység, hitünk meggyengült és nincs összefogás, de békesség addig nem lesz, amíg tart a széthúzás. Az igehirdetés után házigazdaként Farkas Antal református tiszteletes üdvözölte a megjelenteket, majd az emlékezők átvonultak a római katolikus kultúrotthonba, az egykori koncepciós per színhelyére, ahol az ítélet kimondásának évfordulójára állított márványtábla őrzi az érmihályfalvi csoport 31 tagjának nevét.

Koszorúzás

A művelődési ház bejáratánál Cservák Miklós várad-velencei RMDSZ-elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd Biró Rozália szenátorasszony mondott beszédet: „az érmihályfalvi csoport tagjai azt adták oda, ami a legdrágább minden embernek, az életüket egy eszméért, egy meggyőződésért. Az a megfelelő, ha megállunk emlékük előtt, fejet hajtunk és tanulunk abból a példából, amit elénk állítottak. Mert egy olyan világban amelyben ma élünk, ahol az értékrend meginog, ahol azt látjuk, hogy kevésbé figyelünk arra, ami fontos ahhoz, hogy a közösségünk erős maradhasson, az ő példájuk nem más mint egy fényt nyújtó örök tűz, amit ápolni úgy lehet, ha emlékezünk rájuk. Gyermekeinket is úgy taníthatjuk nemzetszeretetre, emberségre és bátorságra, ha eléjük is hőseink példáját állítjuk” – hangzott el. A rendezvény koszorúzással zárult. Többek között Biró Rozália szenátorasszony, Szabó Ödön a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Ritli László Csongor váradi RMDSZ-es helyi tanácsos, Nyakó József érmihályfalvi polgármester, valamint az érmihályfalvi csoport néhány tagjának hozzátartozói és magánszemélyek helyezték el az emlékezés koszorúit. A megemlékezés idén is az RMDSZ Bihar megyei és várad-velencei szervezete, valamint történelmi egyházak közös szervezésében valósult meg.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!