ERDON Helyi hírek

2015.10.13. 12:50

Elismerés pedagógusoknak, diákoknak

Bihar megyei pedagógusokat és diákokat is díjazott a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központban szervezett szombati ünnepségen.

Bihar megyei pedagógusokat és diákokat is díjazott a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központban szervezett szombati ünnepségen.

Ezüstgyopár-életműdíjat kaptak azok a hazai pedagógusok, akik az oktató-nevelő munka mellett a közéletben is tevékenykednek, azok a diákok pedig, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeket értek el, Mákvirág, Bolyai Farkas, illetve Kós Károly díjakat vehettek át.

A szovátai Intermezzo Kamarakórus előadásával kezdődött az ünnepség, majd az esemény házigazdája, Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök köszöntötte a kitüntetetteket, méltatva az Ezüstgyopár-díjazottak példaértékű tevékenységeit, akik dacára annak, hogy a tanügyben is végbemenő változások, erőteljes intézkedések jelentősen megnehezítik a pedagógusi feladatokat, tevékenységükkel az összefogás, az összetartozás sikeres példáit mutatják, segítve jövőképünk, értékeink megtartását és gyarapítását. A kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért tanulókat megszólítva az elnök kiemelte, hogy, aki a szakmában kiválót tud nyújtani, az a nemzeti közösségünk jólétéhez is kiemelkedő mértékben tud hozzájárulni, ez pedig megmaradásunkat szolgálja.

A díjazottakat Király András, a román Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium Kisebbségi Oktatásért felelős államtitkára is köszöntötte, s az ünnepség nyitányaként elhangzó Szózat gondolatiságára utalva a pedagógusnak a nemzettudat megőrzésében kifejtett tevékenységét, hivatástudatát, „mindennapi alkotó munkájukat" méltatta. A diákokat a megmérettetéseken való részvételre bátorította, hiszen „ahhoz, hogy érmeket szerezzünk, részt kell vennünk a versenyen!"

A negyvenkilenc Ezüstgyopár-díjazott laudációját Szőcs Judit, az RMPSZ tanácsadó testületének tagja és Virág Erzsébet Közép-erdélyi alelnök ismertette. Bihar megyéből négy pedagógus, Bodóczi Erzsébet, Kovács Katalin, Nagy Magdolna és Tóth Pora Krisztina vehette át a díjat.

A magyar nyelv és irodalom, valamint az anyanyelvápolás terén kiemelkedő eredményeket elért erdélyi magyar diákok számára létesített Kós Károly-díjak kiosztását követően a Bolyai Farkas-díjakat osztották ki, ezzel a diákoknak az országos és Kárpát-medencei matematika versenyeken elért eredményeit jutalmazták, a díj emlékéremből, oklevélből, könyv- és pénzjutalomból áll.

A megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója címre, azaz a Mákvirág-díjra azok a középiskolás diákok pályázhattak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a 2014–2015-ös tanévben tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvények díjazottjai, illetve példás magatartású tanulók. A díjat ismertetve Lászlófy Pál István, az RMPSZ örökös tiszteletbeli elnöke Márton Áron erdélyi katolikus püspök emberi nagyságát, bölcsességét és műveltségét állította példaként a diákok elé, aki jelmondatául a „Non recuso laborem" – nem futamodom meg a munkától – mondatot választotta. A díjazottak számára az oklevél, valamint érem mellett az RMPSZ Zánkán és Szovátán jutalomtáborozást is biztosít. A díjazottak között volt Agocs Henrietta Viktória, a margittai Horváth János Elméleti Líceum kilencedik tanulója, aki bronz-fokzatú Mákvirág-díjat vehetett át, Divin Péter, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum tizedik osztályos tanulója ezüst-fokozatú díjban részesült, akárcsak Ecsedi Flóra-Rebeka, a margittai Horváth János Elméleti Líceum tizenkettedikes diákja, Dudás Norbertet, az Ady Endre Elméleti Líceum XI. osztályos tanulóját pedig arany-fokozatú díjjal jutalmazták. Az ünnepség, amint az már hagyomány, a Mákvirág-díjazottak rövid műsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!