ERDON Helyi hírek

2015.09.16. 12:23

Átélte a tökéletes szenvedést

Nagyvárad- Kedd este, a Fájdalmas Szűzanya ünnepén tartották a premontrei préposti széktemplom búcsúját. A szentmise szónoka dr. Martin Ambroz Strbák jászóvári prépost-prelátus volt.

Nagyvárad- Kedd este, a Fájdalmas Szűzanya ünnepén tartották a premontrei préposti széktemplom búcsúját. A szentmise szónoka dr. Martin Ambroz Strbák jászóvári prépost-prelátus volt.Ezen a héten keddtől péntekig minden este ünnepi szentmisét tartanak a premontrei rend váradi préposti széktemplomában. A Fájdalmas Szűzanya napján, vagyis szeptember 15-én a Fájdalmas Szűzanya ünnepét ülték, az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. Az ünnepség szónoka a Felvidékről érkezett dr. Martin Ambroz Strbák jászóvári premontrei prépost-prelátus volt. Egyúttal szabadkozva amiatt, hogy ő az első olyan jászóvári apát, aki egyáltalán nem beszél magyarul, illetve bocsánatot kérve félórás késéséért- mint megjegyezte, megfeledkezett arról, hogy noha közös Európában élünk, Románia egy másik időzónába esik, mint Szlovákia- hangsúlyozta: örömmel jött ide, hiszen a jászóvári és az itteni prépostság közös múlttal rendelkezik. Úgy fogalmazott: így tulajdonképpen együtt ünnepelik azt az egységet, ami jellemzi a római katolikus egyházat. Prédikációjában a főpap arról beszélt: nem tudja, hogy Váradon mennyire tisztelik a Szűzanyát, azt azonban elmondhatja, hogy a szlovák katolikusok különösen kötődnek hozzá, sőt, szülőhazájának a patrónája. Emiatt különféle történetek alakultak ki vele kapcsolatban, kezdve azzal, hogy mit csinált kislányként, majd mi történt vele, amikor férjhez ment, és vállalkozott arra, hogy a Megváltónk édesanya legyen, és milyen szomorú volt a kereszt tövénél. De ha valójában megnézzük az életét, azt látjuk, hogy tele volt szenvedésekkel. Kezdve talán azzal a jelenettel, amikor az öreg Simeon Krisztussal kapcsolatban azt jövendölte neki: „a te lelkedet tőr járja át”, hiszen egyetlen édesanya sem szeretné, ha a fiát valamilyen baj érné, beteg lenne. Bizonyára bánkódott akkor is, amikor a tizenkét éves Jézust három napig nem találta, és iszonyú fájdalmat érzett, amikor a fiát elítélték és keresztre feszítették.

Mennyország

Léte során tehát átélte a tökéletes szenvedést, azonban nem csak erre kell gondolnunk, hanem arra is, hogy ennek az életnek köszönhetően a mennyországba jutott. A Szűzanya tehát azt üzeni a mai kor embere számára: mi is szenvedhetünk, Krisztushoz hasonlóan hordnunk kell a keresztet, de ugyanúgy számunkra is egyszer véget érnek a fájdalmak, és Mária, illetve a rendalapító Szent Norbert és a regulát adó Szent Ágoston közbenjárásával eljuthatunk Isten országába, örülhetünk a mennyei boldogságnak.

Az elhangzottakért Fejes Rudolf Anzelm apát mondott köszönetet, ismertetve röviden a két apátság múltját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!