ERDON Helyi hírek

2015.08.06. 11:27

Tudnivalók a feketemunkáról

A feketemunka hátrányaira és veszélyeire hívja fel a figyelmet a Területi Munkaügyi Felügyelőség. Június végéig csaknem félezer ilyen személyt azonosítottak, 132 cégnél, áll a közleményben.

A feketemunka hátrányaira és veszélyeire hívja fel a figyelmet a Területi Munkaügyi Felügyelőség. Június végéig csaknem félezer ilyen személyt azonosítottak, 132 cégnél, áll a közleményben.

A törvény értelmében az a személy, aki feketén dolgozik, 500 és 1000 lej közötti bírságot kaphat, az alkalmazó pedig, amennyiben a feketén dolgozók száma maximum öt, minden egyes ilyen személy után tízezer és húszezer lej közötti bírságot fizet. Ha pedig a feketén alkalmazottak száma ötnél nagyobb, akkor mindez bűncselekménynek számít és akár két éves börtönbüntetés is járhat érte.

Mivel az idei első félév során máris 458 feketén dolgozó személyt azonosítottak, egy tájékoztató kampányt indítottak Mondj nemet a fekete munkára címmel.

Kiszolgáltatva

Több formája van a fekete munkának – áll a közleményben - például a dokumentumok nélküli, elhúzódó próbaidő, a minden dokumentum nélküli munka, továbbá az, amely esetében a dokumentumok részlegesek, a különféle szezonális munka, lakosok háztartásában végzett munka, melyet ugyancsak semmilyen irat nem igazol.

A kampányon belül a fekete munka hátrányaira hívják fel az emberek figyelmét. Például az a személy, aki feketén dolgozik, szociálisan védtelen, gyakorlatilag ki van szolgáltatva annak, akinek dolgozik. Semmi biztosítéka nincs arra, hogy a megbeszélt fizetését megkapja-e, nem részesül a munkaidő lerövidítésében, melyet bizonyos munkakörülmények tesznek kötelezővé, bizonytalan, hogy elmehet-e szabadságra és ha igen, azt fizeti-e a munkáltatója; nincs munkabaleset elleni biztosítása, nem kap gyermeknevelési támogatást, nyugdíjat, nincs joga ingyenes egészségügyi ellátásra, kompenzált gyógyszerekre, étkezési jegyekre sem jogosult, továbbá, ha megszűnik az állás, nem kap munkanélküli segélyt és ingyenes átképzési tanfolyamokra sem jogosult.

Fekérés a lakosokhoz

A munkaadó számára szintén hátrányt jelenthet, ha feketén alkalmaz, például nem részesül az állami támogatásokban, melyek bizonyos kategóriákhoz tartozó személyek alkalmazása esetén járnak, nem vonhatja felelősségre az alkalmazottat, ha az valamilyen kárt okoz és nem utolsó sorban – áll a munkaügyi felügyelőség közleményében- kétséges, milyen minőségű munkát fejthetnek ki az alkalmazottak egy olyan cégnél, melyhez gyakorlatilag semmi nem köti őket.

Mégis, mindent összevetve a munkaadó az, aki nyerhet abból, ha feketén alkalmaz, mivel nem fizet adót és esetleg a minimálbérnél kevesebb fizetést ad. Továbbá a felügyelőség álláspontja szerint első sorban a munkavállaló, másodsorban pedig az állam veszít mindebből. Egyúttal a közleményben, melyet Marius Rotar főfelügyelő ír alá, az intézmény felkérést intéz a lakosokhoz: ha tudomásuk van ilyen esetről, akár érintettek, akár nem, értesítsék a felügyelőséget vagy a székhelyükön, vagy emailben. Az intézmény munkatársait törvény kötelezi arra, hogy tartsák titokban az információt szolgáltató személyek kilétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!