ERDON Helyi hírek

2015.08.23. 13:17

Motorok is vonulhatnak a virágkocsikkal

Augusztus 21-én partnerségben a debrecenivel a helyi önkormányzat megszervezte a Nyitott ablak Európára rendezvényt, aminek keretében a megszokott útvonalon haladt a virágkaraván. Huszár István alpolgármester a motorosokat is arra biztatta, kapcsolódjanak be.

Augusztus 21-én partnerségben a debrecenivel a helyi önkormányzat megszervezte a Nyitott ablak Európára rendezvényt, aminek keretében a megszokott útvonalon haladt a virágkaraván. Huszár István alpolgármester a motorosokat is arra biztatta, kapcsolódjanak be.

Idén nem kedvezett az időjárás a virágkocsik és a különféle csoportok felvonulásának: bár szerencsére nem zuhogott az eső annyira, mint egy nappal korábban Debrecenben, azért szemerkélő csapadék Nagyváradnak is jutott. A zord időjárás némiképp módosította a programot is: a cívisvárosban megázott és -fázott Csillagocskák például nem vonultak fel, és a December 1. téri parkban elmaradt a menetelők fellépése.

Váradra ezúttal hat allegorikus virágkocsi érkezett, köztük a két város közös kompozíciója, melynek kétharmada itteni vonatkozású volt (a címert megformázó angyal és oroszlán, illetve a vártemplom). Emellett látható volt még egy nyaralós kompozíció, a minden évben nagy népszerűségnek örvendő Szent Korona, egy kalózhajó, a béka és a királykisasszony jól ismert mesebeli jelenete, valamint egy bevásárlóközpontot idéző virág-összeállítás.

Az elindulás előtt Huszár István váradi alpolgármester úgy fogalmazott: büszkeséggel tölti el, hogy az idén ismét közös virágkocsija van a két városnak, vegyes motívumokkal és szimbólumokkal, és öt helyett hat kompozíció jött el. Ugyanakkor örömének adott hangot, hogy az eső ellenére sokan kíváncsiak a rendezvényre, s reményét fejezte ki, hogy a jövőben több helyi vállalkozó és civil szervezet bevonásával még színvonalasabbá lehet majd tenni a rendezvényt. Emellett újdonságként felhívással fordult a motorosokhoz, hogy járműveiket díszítsék fel virággal, és vegyenek részt ők is a felvonuláson, azt az üzenetet közvetítve ezáltal, hogy nem minden motoros vad. Megjegyezte: ő a saját motorját előkészítette, csak sajnos az időjárás miatt biztonságosabbnak tartotta, hogy végül otthon hagyja.

A vonulók

A felvonulók 16 óra tájékán indultak a Dacia sugárút cikk-cakk alakú tömbházaitól, és haladtak a megszokottnak mondható Petőfi-park- Magheru sugárút/Sztaroveszky út-Nagyvásártér útvonalon. Az orvosi karnál fordultak be körülbelül a December 1. parkba, ahol az ismeretlen katona szobra mellett parkoltak. Itt körülbelül este 8-ig maradtak, lehetett a kompozíciókat ábrázoló fotókat, szelfiket készíteni, illetve a gyermekek lovagolhattak is.

A menetet több mint 200 személy alkotta, mások mellett ott voltak: a Pusztai Farkasok Ordas és Sólyom Nemzetségei, a Hodgyai Edit által vezetett micskei Görböc néptánccsoport, a Mistique mazsorettcsoport, a hegyközcsatári Angels (felkészítő: Varga Friderika), a 11. számú Általános Iskola Korál menettánc csoportja (felkészítők: Kor Mária és Kor Nóra), a Unique Dance Stúdió (felkészítő: Simon Noémi), a Sunshine akrobatikus táncformáció (felkészítő Szabó Tímea), valamint a szalacsi ÉSZISZ menettáncosai (felkészítő: Vida Erika).

Lovasok is láthatóak voltak, valamint egy hintó, és több mesefigura szerzett örömöt a gyermekeknek, léggömböket ajándékozva nekik. A lányokról, illetve a nőkről sem feledkeztek meg a szervezők, 1000 szegfű várta őket. Ahogy immár megszokottá vált, a menetelőkről az út szélein állók képeket és videó felvételeket készítettek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!