ERDON Helyi hírek

2015.08.02. 10:10

Huszadik alkalommal szervezik meg a MASH-t

Idén huszadik alkalommal szervezik meg a hagyományos MASH-tábort a Glăvoi-völgyben augusztus 4–11. között. A szervezők sajtótájékoztatón beszéltek a részletekről.

Idén huszadik alkalommal szervezik meg a hagyományos MASH-tábort a Glăvoi-völgyben augusztus 4–11. között. A szervezők sajtótájékoztatón beszéltek a részletekről.

A SARTISS egyesület, a váradi SMURD, a Salvamont-Salvaspeo Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat, a Nagyváradi Állami Egyetem, valamint a Nagyváradi Orvostanhallgatók Egyesületének partnerségében és más szervezetek támogatásával idén 20. alkalommal szervezik meg a MASH-tábort a Glăvoi-völgyben. Dr. Hadrian Borcea a témában tartott augusztus 1-jei sajtótájékoztatón elmondta, hogy a táborba az ország minden részéből több mint kétszázan jelentkeztek, közülük bizonyos kritériumok alapján 62 személyt választottak ki, többségük orvostanhallgató. A tábor során a résztvevők számos ismeretet és gyakorlati tudást szerezhetnek, belekóstolhatnak a hegyi környezetben való mentésbe, valamint a barlangi mentésbe, e mellett elméleti tudásra is szert tesznek. Borcea kifejtette, hogy a tábor résztvevői megtapasztalhatják a speciális esetekben történő mentést, megtanulhatják hogyan viselkedjenek egyes sürgősségi esetekben, mikor az infrastrukturális lehetőségek korlátozottak. Hozzátette, hogy a tábor célja továbbá az is, hogy kiszakítsák a fiatalokat a megszokott, kényelmes környezetükből, és minél élethűbb körülményt teremtsenek egy hegyi vagy barlangi balesethez, és ezek megoldásához, így ha éles helyzetbe kerülnek, már tudni fogják mit kell tegyenek.

Hegyimentők

Lucian Nistor a Salvamont vezetője a hegyimentők által szervezett programokról beszélt. Mint elmondta, a táborozók megismerik majd a hegyimentők munkáját és a speciális felszereléseket, különböző gyakorlatokat hajtanak végre egyénileg és csapatban is, továbbá a különböző túrák során megismerhetik fizikai határaikat. A táborban ugyanazok a kondíciók várják a fiatalokat, mint amelyekben a hegyimentők élnek. A résztvevők sátorokban laknak majd, és a napi egy meleg ételen kívül maguk kell gondoskodjanak a további étkezésekről. A gyakorlati és elméleti oktatás, valamint a kirándulások mellett lesznek csoportgyakorlatok, csapatépítő játékok és a tábor végén lesz egy verseny is, amely során a résztvevők mindazt kell majd felhasználják, amit ottlétük során tanultak.

P. Nagy Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!