ERDON Helyi hírek

2015.08.12. 08:45

Herendi Porcelánmanufaktúra Kolozsváron

Az idei Kolozsvári Magyar Napok egyik különleges kiállításának ígérkezik az 189 éves Herendi Porcelánmanufaktúra egyedülálló kézműves termékeinek a bemutatója, mely alkalmat teremt a herendi termékek egykori kolozsvári mintafiókjából származó tárgyak bemutatására is.

Az idei Kolozsvári Magyar Napok egyik különleges kiállításának ígérkezik az 189 éves Herendi Porcelánmanufaktúra egyedülálló kézműves termékeinek a bemutatója, mely alkalmat teremt a herendi termékek egykori kolozsvári mintafiókjából származó tárgyak bemutatására is.

Herend neve a gyár alapítása óta egyet jelent az eleganciával. A 19. században a világkiállítási sikerek és a „fehér arany” eleganciája a császári, királyi udvarok tetszését is elnyerte: rendszeres vásárlói lettek a „herendinek”. Ugyanakkor az új évezred prominens személyiségei is előszeretettel térnek be a herendi üzletekbe, nagyon sok híresség elismerésképpen birtokol herendit. Mindezek fényében nem csoda, hogy a Hungárikumnak minősülő herendi luxusporcelán nemcsak Magyarország, hanem Európa kulturális örökségének is része – fejezte ki Krámlik Attila. 189 év történelmének és tudásának birtokában, a manufaktúra, ma már, 16 ezer különböző formát, mintegy 4 ezer különböző mintát és ezek szabad kombinációját képes előállítani. A termékpaletta keresztmetszete Kolozsváron is megtekinthető lesz augusztus 1–30. között a Bánffy- palotában, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban.

Az ünnepélyes megnyitóra augusztus 15.-én, szombaton 18 órától kerül sor. Ebből az alkalomból Murádin Jenő művészettörténész a Herendi Porcelánmanufaktúra 19. század végén, Kolozsváron megalapított mintafiókjáról, azaz Farkasházy Fischer Vilmos (1839–1921) kolozsvári tevékenységéről tart majd előadást. Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum és Murádin Jenő jóvoltából a kiállítást olyan századfordulós porcelán tárgyakkal is kiegészítik, amelyek az egykori kolozsvári mintafiókból származnak.

A Herendi Porcelánmanufaktúra válogatott anyagának kiegészítéseként a Kolozsvári Művészeti Múzeum külön meglepetéssel készül: több évtizedes elzártság után, az idén először lesznek nyilvánosan megtekinthetőek az Erzsébet királynét és I. Ferenc József osztrák császárt, magyar királyt ábrázoló mellszobrok - hangsúlyozta Pásztor Csenge Bíborka. Bizonyára sokan tudják, hogy a gödöllői királyi kastélyról elnevezett, népszerű herendi díszítő motívum eredetileg az Erzsébet királyné Ferenc Józseftől ajándékba kapott porcelánkészletének volt a díszítő motívuma. Nem véletlen tehát, hogy az uralkodóportrék – korhangulatot teremtően – tökéletesen beillenek a kiállítás tematikájába.

A megnyitón köszöntő beszédet mond a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója, Lucian Nastasă Kovács, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Simon Attila és Magyarország kolozsvári főkonzulja, Mile Lajos.

A kiállítás kurátora Krámlik Attila. A herendi kiállítás kolozsvári tárgyakkal való kiegészítéséről Pásztor Csenge Bíborka gondoskodik. Szervezők: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., Kolozsvári Szépművészeti Múzeum, Kincses Kolozsvár Egyesület és az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!