ERDON Helyi hírek

2015.07.08. 15:13

Gyermekéletet mentett a kutya

Bihar megye - Egy elveszett, kétéves kislányt talált meg június közepén Gom, a rendőrkutya, „akivel” szerdán személyesen is megismerkedhettek az újságírók. Részleteket tudhattunk meg az esetről.

Bihar megye - Egy elveszett, kétéves kislányt talált meg június közepén Gom, a rendőrkutya, „akivel” szerdán személyesen is megismerkedhettek az újságírók. Részleteket tudhattunk meg az esetről.

Speciálisan képzett kutyáról van szó, „aki” már nyolcadik éve dolgozik a Bihar megyei Rendőrségnél. Gomnak hívják, kilenc éves, és nagyszerűen végzi a feladatát. Szebenben, egy speciális intézetben képezték ki, s rögtön, miután a rendőrséghez került, a segítségével sikerült megtalálni egy gyilkosság tettesét. Az emberi szag követésére van kiképezve, s amellett, hogy rendkívül intelligens, nagyon szófogadó és kiegyensúlyozott is, szereti a munkáját, számára a nyomkövetés szenvedély, nem kötelesség, soha nem kell erőltetni, mondta el vezetője, Florian Mitra, a bűnügyi osztály rendőre, aki 2010 óta dolgozik Gommal.

Megható volt

A kétéves Gloria június 13-án vesződött el nagyszülei házából, Almásfegyverneken. A kutyával a nagyszülők házából indultak el, a kislány egyik ruhácskáját használták szagmintának. Három kilométert tettek meg, amikor Florian Mitra észrevett egy gyerekcipő nyomot a földön. Ekkor már besötétedett. További 15-20 perces nyomkövetés után egy kiáltás hangzott, mint kiderült, a kislány kiáltott meglepetésében, amikor meglátta a kutyát. Három órás követés után, négy kilométerre az otthonától, egy búzatábla közepén találtak rá, játszott a földön, egyszerűen csak elkószált hazulról és már nem tudott hazamenni. „Nehéz leírni a pillanatot, amikor egy védelem nélküli gyermeket megtalálunk a sötétben. Nagyon megható volt” - jegyezte meg Florian Mitra. Attól kezdve, hogy a rendőrséget értesítették, összesen négy óra telt el; a rendőrkutya nem kapott semmi különös jutalmat, de – amint vezetőjétől megtudtuk – mindig kap szeretetet és az ellátására sem panaszkodhat.

A bűnügyi osztálynak jelenleg két rendőrkutyája van, a német juhász Gom, valamint egy hétéves belga juhászkutya, Loh. Mindketten állandóan edzésben vannak és nap mint nap részt vesznek a nyomozásban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!