ERDON Helyi hírek

2015.06.11. 11:30

Webshopot indított az Illyés Gyula Könyvesbolt

Nagyvárad- Honlapot, illetve webshopot indított a váradi Illyés Gyula Könyvesbolt, mely a www.librisillyes.ro címen érhető el. Modern és kezelőbarát, mert egyszerű s könnyen lehet navigálni rajta.

Nagyvárad- Honlapot, illetve webshopot indított a váradi Illyés Gyula Könyvesbolt, mely a www.librisillyes.ro címen érhető el. Modern és kezelőbarát, mert egyszerű s könnyen lehet navigálni rajta.

Králik Loránd, az Illyés Gyula Könyvesbolt többségi tulajdonosa arról tájékoztatta az Erdély Online-t: ezekben a napokban indult be a webshopjuk, mely egyelőre próbaüzemmódban működik. Noha már korábban megígérték, egy kicsit azért késtek vele, mert a webshop és a fizikai üzlet mögött gyakorlatilag egy készlet áll, és időt vett igénybe ennek frissítése, illetve az informatikai háttér megoldása. A honlappal egy külön munkatársuk foglalkozik, Gergely Csilla, akinek nagy tapasztalata van ezen a téren. A webshop egyelőre körülbelül 900 címet tartalmaz, de folyamatosan bővül, természetesen azáltal és akkor is, amikor új könyvek érkeznek az üzletbe, ezek szándékaik szerint egy napon belül felkerülnek. A feltöltés egy kicsit nehézkes folyamat, van még tehát még munka bőven, amíg elérik az 1500-as célt. Arra törekednek ugyanis, hogy minden könyv, ami az üzletben kapható, a webshopon keresztül is elérhető legyen. Így jelen lesznek úgy az erdélyi magyar, mint a magyarországi kiadók (szépirodalom, gyermekkönyvek, szórakoztató és ifjúsági irodalom).

A könyveknek tulajdonképpen három státusa van a honlapon. Amelyek készleten vannak, azokat szinte azonnal, maximum három napon belül postázzák, az üzletben korlátozott példányban megtalálható kiadványok esetében az átfedések miatt (többen rendelnek ugyanabból a könyvből) nem tudják garantálni az azonnali szállítást, de két-három héten belül igen, az előjegyzések esetében pedig 20 naptári napon belül küldik a megrendeléseket. A beszerzési határidők ugyanakkor nagyobb ünnepek környékén jelentősen lecsökkenhetnek, illetve az üzletben megvásárolható, az olvasáshoz kapcsoló társasjátékokat is igényelni lehet.

Átvételi módszerek

Ami az átvételt illeti, három módszert alkalmaznak. Van az előreutalásos fizetés (olcsóbb a postaköltség), van az utánvételes (ez egy kicsit drágább), valamint egy olyan lehetőséget is kínálnak (általában ez a bevett gyakorlat), hogy a könyv(csomag) az üzletben is átvehető. Utóbbi inkább a váradiak számára kedvező, hiszen miután otthon, akár az esti órákban is a webshop ajánlatát böngészve le tudják foglalni a megtetszett könyvet, ezt félreteszik, illetve előkészítik számukra, majd postaköltség nélkül a birtokába juthatnak. Ennek másik előnye, hogy otthonról, a szímítógép mellől is tudják ellenőrizni, hogy milyen készletből tudnak válogatni a könyvesboltban.

A honlapfelület dizájnja amúgy nagyon modern és kezelőbarát, mert egyszerű és könnyen lehet navigálni rajta, és a regisztráció sem okozhat problémát senki számára, természetesen betartva az adatvédelmi szabályokat. A főoldalon 16 tematikai fényképes csoportot állapítottak meg, és ezeken belül is vannak alkönyvtárak, ahonnan rendelni lehet, ezek keresővel is elérhetőek.

Gergely Csilla arra hívta fel a figyelmet: a honlaphoz csatoltak egy külön blog részt, mely nem nagyon létezik a magyar online könyvesboltok piacán. Három bejegyzést már feltöltöttek, és lesznek- elsősorban váradi- állandó blogszerzőik is, akik olvasónaplókat vezetnek, esetleg kritikákat írnak. Tulajdonképpen egy olyan virtuális teret hoztak tehát létre, ahol kommentárokat lehet fűzni könyvekhez, a megfelelő moderálás mellett. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Illyés Gyula könyvesbolt a Facebookon is megtalálható, ahol különféle nyereményjátékokat hirdetnek, illetve átjárható a két oldal.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!