ERDON Helyi hírek

2015.05.06. 10:42

Találkozás Makk Károllyal

Rangos vendég érkezett Nagyváradra a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében Makk Károly nemzetközi hírű filmrendező személyében, akivel Kőrössi P. József író beszélgetett el.

Rangos vendég érkezett Nagyváradra a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében Makk Károly nemzetközi hírű filmrendező személyében, akivel Kőrössi P. József író beszélgetett el.

A Szerelem, a Ház a sziklák alatt, a Liliomfi és más kiemelkedő filmművészeti alkotások rendezője elevenítette fel múltjának néhány érdekesebb momentumát kedden délután a Posticumban. Makk Károly beszélt debreceni diákéveiről, illetve arról, hogy szülei mérnöknek szánták, de ő nem értette a matematikát, ezért elhatározta, hogy filmrendező lesz. Ezek után került fel Pestre, ahol kapcsolatba került Radványi Géza rendezővel, e kapcsolatnak köszönhetően lehetett ő a Radványi rendezte világsikerű Valahol Európában című film segédrendezője. Ennek a korszakalkotó filmnek az elkészültéről szólva Makk Károly elárulta, hogy Radványi nagyon sok jelenetet rögtönzött, a filmet úgymond „a tetthelyen gyúrta meg” sokszor spontán ötletek alapján. A Szerelem című film megszületéséről szólva Makk Károly elmesélte, hogy olvasott egy rövid Déry Tibor novellát, amelyről azonnal tudta, hogy egy remek filmbefejezés lenne. Ezután keresett, vagy várt egy másik írásra, amely egy leendő film törzsét képezné a már megtalált ideális befejezéshez. Ennek kapcsán vetette közbe Makk Károly azt a gondolatot, mely egyfajta filmértékelési szempontnak is tekinthető, ti. azt, hogy „ha egy filmnek jó az utolsó húsz perce, az megmenekült”. Végül megszületett egy másik Déry Tibor írás, ami a rendező szerint pompásan illett a már meglévő Déry alkotáshoz, de eleinte Déry ellenezte a rendezőnek azt az ötletét, hogy két teljesen különálló, az írói szándék szerint egymáshoz semmilyen módon nem kapcsolódó írását gyúrja össze egy filmbe. Végül azonban a rendező akarata kerekedett felül, mondhatni szerencsére, hisz ebből született meg a magyar filmművészet egyik kiemelkedő remeke. Ez a film, Makk Károly több másik alkotásával együtt nagy sikert aratott Cannes-ban, ugyanakkor több filmje eséllyel versengett az Oscar díjért is. A beszélgetés során a rendező az Oscar díjak átadási ceremóniájához fűződő élményeit elevenítette fel. Ebben a vonatkozásban kiemelte, hogy a szervezők minden rendezővel el tudták hitetni azt, hogy ők fogják megnyerni a legjobb nem angol nyelvű filmért járó Oscar díjat, „amit persze, hogy Fellini nyert meg” - idézte fel a múltat Makk Károly. A sajnos meglehetősen rövid, egy óránál alig hosszabb rendezvény során a rendező beszélt a Szeretni kell című memoárkötetének keletkezéstörténetéről is, amelyet meg lehetett vásárolni a helyszínen. A találkozó végén Makk Károly dedikálta könyvét.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!