ERDON Helyi hírek

2015.05.07. 12:16

Nosztalgia, cenzúra nélkül

A „beatkorszak” Váradjának kultikus zenekara, a Metropol Group újra szülővárosában koncertezik. Pedig már sokfelé szét van szóródva a világban.

A „beatkorszak” Váradjának kultikus zenekara, a Metropol Group újra szülővárosában koncertezik. Pedig már sokfelé szét van szóródva a világban.Már készülgetnek a nagyváradi filharmónia épületében: a Metropol Group egyik alapítójával, a ma már Németoszágban élő Virányi Attila énekessel a helyszínen beszélgettünk, miközben hangszereiket rendezgették, készítették elő. Mint elmondta, a váradi koncerten Dobos József fog ezúttal énekelni, akit Ráduly Béla reinkarnációjának neveznek maguk között. Szász Ferenc gitározik és vokálozik majd, mert Orbán András gitáros most nem tud eljönni Magyarországról, ugyanis olyan cégnél dolgozik, amelyik most nem engedte el, Trendler József jubileumot fog ülni, húsz éve játszik ugyanis az együttesben, továbbá persze színpadra lép beszélgetőpartnerünk, Virányi Attila is.

Több helyről jönnek

Arra a kérdésünkre, hogy a csapat miért pont a Varadinum keretében lép fel május 8-án, pénteken, elmondta: először a Szent László napokon akartak fellépni, tavaly, amikor 45 éves volt az együttes, de szerződéskötési és logisztikai gondok merültek fel, most pedig az A Holnap után fesztiválon akartak először játszani, de ott is szervezési és koncepciós gondok jöttek közbe, meg azt mondták, jobban illenének a Varadinumba, így alakult ez a mostani. 2008-ban már volt Váradon jubileumi koncertjük, illetve filmbemutatójuk, és most arra kérték őket, hogy ezzel a felújított együttessel koncertezzenek.

És hogy a Metropol végülis egy létező együttes, vagy időnként összeáll, a régi idők emlékére? Nos, erre a kérdésünkre így válaszolt: “Érdekes ez. Amikor mi rockegyüttes voltunk, nagyon nyugatiasnak tűntünk, amikor Moldovában turnéztunk, el sem hitték, hogy mind romániaiak vagyunk. Mostanra meg szétszóródtunk, így nemzetközi az együttes, egyikünk Finnországban él, másikunk Kanadában, ketten Magyarországon, ám amikor erre alkalom van, akkor összehívom a bandát.”

A mostani produkcióról elmondta: a néhai Metropol-tag Trifán és Kinda duója nyitja majd a koncertet, ezt követően jön a “klasszikus” Metropol-műsor, tíz-tizenhárom dallal. Olyanokkal, amelyeket például tavaly is játszottak, és amelyekből most készül egy lemez. Hozzátette: “Lesznek olyan dalok is, amelyek ugyan régiek, de most végre elénekelhetjük azokat is, eredeti szöveggel, olyannal, amiket akkoriban a cenzúra kidobott. És ha sikerül, Boross Zoltán is eljön, aki az RTV magyar adásának zenei szerkesztőjeként segített nekünk sokat, amúgy pedig ő jazz-zongorista is, tehát ha ideér, ott lesz velünk a színpadon, két-három szám erejéig csatlakozik”.

Kik ők?

A beat-generáció álmait és sikereit megelevenítő Metropol (vagy Metropol Group) 1968-ban alakult Nagyváradon. 1987-ig a romániai kommunista rendszerben a magyar beat-nemzedék zászlóshajójaként több generációhoz is szóltak dalaik. Az 1971-ben rajtoló, és három éven belül betiltott székelyudvarhelyi Siculus-fesztivál sok tehetséges zenész számára nyújtott bizonyítási lehetőséget, ott is nagy sikerük volt. A Metropol sajátos, eredeti erdélyi muzsikát alkotott, erdélyi életérzéseket fogalmazott meg, és gyakorlatilag létrehozta az erdélyi magyarság saját beatzenéjét. Később a Metropol tagjai továbbléptek, románul is énekeltek - koncertjeiken zsúfolásig megtelt a bukaresti sportcsarnok, és több mint tízezer rajongó előtt játszottak fergeteges sikerrel, majd Moldovában is több helysütt felléptek. Lemezeik: Metropol (Electrecord, 1973); Égig érhetne az ének (Sunetul în zbor) (Electrecord, 1978); Vouă (Electrecord, 1979); Metropol 3 (Electrecord, 1981); Din nou împreună (Electrecord, 1986); In Memoriam Ráduly Béla (1995).

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!