ERDON Helyi hírek

2015.05.05. 11:44

Iskolanap és hagyományőrzés

Nagyvárad- Kedden a Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében Kultúrák találkozása címmel iskolanapot szerveztek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Változatos programok voltak.

Nagyvárad- Kedden a Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében Kultúrák találkozása címmel iskolanapot szerveztek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Változatos programok voltak.

A Festum Varadiummal ünnepségsorozattal egyidős az iskolanap a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, ebben a témakörben pedig- Kultúrák találkozása- immár ötödik alkalommal szerveztek programokat- magyarázta honlapunk érdeklődésére válaszolva Zalder Éva igazgatónő. Idén ezt összekötötték egy nagyobb szabású, több hónapot felölelő projekttel, mely A múltból a mába a jövőnek címet viseli, és főleg a néphagyományra épít. E köré csoportosítottak tehát nagyon sokféle tevékenységet, úgymint különféle tárlatok, és egyéb alternatív foglalkozások. Utóbbi kategóriába tartozott például az oly módon való főzés, ahogy elődeink is tették ezt faluhelyen. Az elkészült termékekből gasztronómiai kiállítás nyílt, mely egy kicsit előrevetítette azt a tevékenységet, melyet a jövő tanévtől kezdve immár intézményesítve is lehet majd folytatni a turisztika és közélelmezés szakon. A készülődés egyúttal azt is feltételezte, hogy a diákok meg kellett kérdezzék a nagyszüleiket, és elő kellett vegyenek régi recepteket.

Az egyik kiállítás érmelléki tájházakat mutatott be, melyeket a gyerekek készítettek makettek formájában, és a bejárat melletti előtérben helyeztek ki. A díszteremben a délelőtt folyamán két diákelőadást is meg lehetett nézni, amelyek alapját Arany János két műve, A fülemile és A bajusz képezte, és a szervezők ötletgazdagságáról, leleményességéről árulkodtak. Külön figyelmet érdemelt a sajátos megközelítés, valamint a színpadi díszlet (falvédők, giccsek, autentikus népi tárgyak, kolbászok stb.), melynek külön meg volt a maga szerepe, és egy hangulatos környezetet biztosított.

Reggel felléptek a kolozsvári bábszínház művészei A fehér ló mondájával, dél körül pedig egy hosszabb vetítés kezdődött arról a moldvai kirándulásról, melyen áprilisban vettek részt diákok. Erről a román katedra rendezésében kiállítás is nyílt az egyik teremben, Pe meleagurile Moldovei (Moldova tájain) címmel, illetve egy erről tudósító, profi módon összeállított újság több példányát is böngészni lehetett. Ezzel párhuzamosan román irodalmi kávéház nyitotta meg kapuit a nyelv laborban, ahol Eminescu, Slavici, Caragiale és Creangă élete és munkássága volt a téma, és Oradea în imagini (Nagyvárad képekben) címmel egy másik tárlatot is meg lehetett tekinteni.

Az óvodákban is

Az udvaron aszfaltrajzversenyre került sor, aminek kompozíciói hagyományos népi motívumok voltak. Zajlott gyöngyfűzés papírból, és Szent Lászlóról szóló vetélkedő is, illetve a lovagkirállyal kapcsolatos, egy országos projekt kapcsán megvalósult rajzpályázat díjkiosztó ünnepségét is megtartották. Volt még hétpróbás mesefeldolgozás és Otthon Európában- tevékenység a kicsik számára, valamint tanár-diák labdarúgó mérkőzés, illetve várták Kovács „Kokó” István olimpiai- és világbajnok ökölvívót, aki egy rendhagyó testnevelés órát tartott, és természetesen beszélgetett is a jelenlevőkkel.

Rengeteg eseménynek volt a helyszíne tehát kedden a Szent László Líceum, és külön figyelmet érdemelt, hogy a diákok nagy lelkesedéssel vettek részt a tanárokkal közösen szervezett változatos programokban. Ugyanakkor említést érdemel még, hogy párhuzamosan az óvodákban is zajlottak az események, ahol inkább népi gyermekjátékokban vettek részt az ovisok, és kézműves-foglalkozások voltak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!