ERDON Helyi hírek

2015.05.12. 13:52

Hazai kiadók könyvfesztiválja

Nagyvárad- Szerda délelőtt 10 órától vasárnap délután 15 óráig a nagyváradi December 1. parkban felállított óriássátorban ver tábort a Gaudeamus-könyvkaraván. Magyar nyelvű kiadók nincsenek jelen.

Nagyvárad- Szerda délelőtt 10 órától vasárnap délután 15 óráig a nagyváradi December 1. parkban felállított óriássátorban ver tábort a Gaudeamus-könyvkaraván. Magyar nyelvű kiadók nincsenek jelen.

A részleteket kedd délután a városházán tartott sajtótájékoztatón ismertette Mircea Oaie, az önkormányzat rendezvényszervezési igazgatója, Eduard Florea városmenedzser, Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője, aki az idei fesztivál helyi tiszteletbeli elnöke, valamint Connie Chifor programkoordinátor.

Többek közt megtudtuk, hogy a Román Rádió által Váradon másodjára megszervezett könyvfesztivál helyszíne ezúttal is a December 1. parkban felállított óriássátor, ahol szerdától szombatig 10-20 óra, vasárnap pedig 10-15 óra között várja a betérőket 58 kiállító 39 standon, 350 négyzetméteren. A belépés ingyenes, a hivatalos nyitóünnepséget szerdán 13 órakor tartják. A kiadványok a kultúra szinte minden területét lefedik, és tíz járulékos esemény is lesz. Különböző díjakat is kiosztanak majd, például premizálják a legszebb olvasót (Miss Lectura) és a látogatók által leginkább keresett könyvet (Gaudeamus-trófea), valamint tombolasorsolásra is lehet számítani.

Járulékos programok

A könyvek hazatérnek elnevezésű kampány keretében a kiállítók és az érdeklődők köteteket ajánlhatnak fel alulfinanszírozott vidéki könyvtárak számára. Május 14-én, csütörtökön 17-18 óra között egy, az első világháború és az erdélyi demográfiai adatok alakulásának kapcsolatáról szóló könyvet, május 16-án, szombaton 11.30 órától egy Mircea Cărtărescu-verseskötet, 15 órától egy II. János Pál pápáról szóló könyvet, 16 órától pedig egy, a Facebookot nárcizmusgyárként bemutató kiadványt ismertetnek. Emellett szombaton 12.30 órától olyan észak-nyugat erdélyi, többségében magyar diákokkal beszélgetnek, akik szép sikereket értek el különböző tantárgyversenyeken, illetve a hétvégén 13-14.30 óra között Tóth Beáta kézműves foglalkozásokkal vár mindenkit.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!