ERDON Helyi hírek

2015.05.13. 14:44

Három éves szervdonor

Szomorú és egyben tanulságos esetről számolt be portálunknak dr. Carmen Pantiş, a szervátültetési program Bihar megyei koordinátora.

Szomorú és egyben tanulságos esetről számolt be portálunknak dr. Carmen Pantiş, a szervátültetési program Bihar megyei koordinátora.

Egy három éves kisfiúval történt szerencsétlenség az elmúlt héten: a gyermek és hétéves testvére szerdán kint játszottak az udvaron, s nem tudni hogyan, a család láncra kötött kutyája nyakon harapta. A jobboldali nyaki gyűjtőér sérült meg és nagyon sok vért veszített. A Megyei Sürgősségi Klinika orvosai napokon keresztül mindent megtettek, hogy az életét megmentsék, és csütörtökön mintha enyhe javulás állt volna be, azaz a gyermek megmozdította a kezét és a lábát. Sajnos a javulás nem bizonyult tartósnak, az aznapi CT-vizsgálat erős agyi ödémát és oxigénhiányos állapotot (iszkémiát) mutatott ki. A balesetet követően egyszer sem tért magához. Szombaton beállt az agyhalál állapota, a szívműködését már csak gépek segítségével tudták fenntartani.

„Vasárnap beszéltem az édesanyával, aki nyíltnak mutatkozott arra, hogy a gyermek szerveit felhasználjuk. Azt mondta, látta, hogy mindvégig megtettünk mindent, hogy életben tartsuk a kisfiút. Úgy fogalmazott, hogy az ő gyermekének egy agyra lenne szüksége, de mivel ilyen transzplantációt nem végeznek, így hát felajánlja a szerveit, hogy ha már rajta nem lehet segíteni, legalább másoknak hasznára váljon” - mondta a doktornő. Ritka és szép gesztus, tette hozzá, hogy a fájdalom közepette a szülőknek volt erejük még másokra is gondolni. A gyermek édesapja még reménykedett egy csodában, de végül ő is felfogta, hogy innen már nincs visszaút. Vasárnap éjjel bukaresti és kolozsvári orvosok jöttek Váradra és hajtották végre a beavatkozásokat. A gyermek májával egy bukaresti, másfél éves gyerek életét mentették meg, a vesék pedig egy harmincéves hölgyhöz kerültek. Mivel a kisfiúnak ritka vércsoportja volt, a vesére várakozó gyerekek között nem volt senki, aki megfelelt volna, ezért döntöttek a hölgy mellett, mondta dr. Carmen Pantiş. A kisfiú egyébként az idei tizedik és egyúttal a legfiatalabb Bihar megyei szervdonor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!