ERDON Helyi hírek

2015.04.22. 12:19

Olcsóbb áram váradiaknak

Beszáll a villamosenergia-piacba az RCS&RDS is. Az országban egyelőre csak Váradon árusítanak majd áramot. Az önkormányzattal közösen szerdán bejelentették: a városháza átáll rájuk. A lakosság ősztől teheti.

Beszáll a villamosenergia-piacba az RCS&RDS is. Az országban egyelőre csak Váradon árusítanak majd áramot. Az önkormányzattal közösen szerdán bejelentették: a városháza átáll rájuk. A lakosság ősztől teheti.

Országos premier Nagyváradon: konkurenciája lesz az áramszolgáltatónak, mégpedig az RCS&RDS cégcsoport révén. Utóbbi nemrégiben közölte, hogy beszáll az árampiacba is, szerdán pedig tudatta, hogy megkezdi a vonatkozó szolgáltatás biztosítását. Ioan Dumea, a cég ágazati igazgatója rendkívüli, közös sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan váradi polgármesterrel, hogy tudassák: a vállalkozás leszerződik az önkormányzattal. Utóbbi az összes fennhatósága alatt működő hivatalt és céget átállítja az RCS&RDS által biztosított áramra, sőt, még a közvilágítást is. A város ingyenesen biztosít területeket a cég leendő transzformátorállomásainak és más szerelékeinek, cserébe együttműködnek. Bolojan szerint a helyi tanács e hó végi ülésén gond nélkül átmegy majd a döntés, és a város hivatalai fokozatosan állnak át majd az új szolgáltatóra – amikor lejárnak az eddigi energiaszolgáltatóval kötött szerződéseik, már az újjal kötnek másikat. Sőt, az OTL már le is szerződött. Következik a hőerőmű, a közvilágítás, a vízmű, év végén pedig az ingatlankezelő, a közösségi ügyek hivatala, a városi kórház, a megyei kórház, a városháza maga, a közterület-felügyelet és a villanytelep. Számítást is végeztek, eszerint ezek összesen évi 45,7 Mwh-t fogyasztanak, ami most 5,6 millió euróba kerül, az átállás után pedig egymillió euróval kevesebb lesz a közös villanyszámlájuk – azaz Bolojan szerint ennyit spórol a város.

Lakossági átállás

Nem tudja pontosan az RCS&RDS felelős igazgatója, mennyit spórolhat egy váradi lakos, ha esetleg majd áttér az ő áramszolgáltatásukra, és azt sem, pontosan mikor lesz ez lehetséges – de azt ígéri, mindenképp olcsóbb lesz a mostaninál, és könnyen fog menni a váltás. Ioan Dumea igazgató többszöri nekifutásra sem tudta megmondani, pontosan hogy néz ki majd az, ha egy polgár át akarja állítani háztartását – mint mondta, most még csak az engedélyek beszerzésénél tartanak, várhatóan szeptember körül indul a lakosság számára is elérhető szolgáltatás. Cégeknek már most árusítanak áramot, számos nagyvállalkozás állt át hozzájuk, ám ezeket nem akarta megnevezni - végül annyit mondott, hogy legutóbb „a Premagro nagyvállalatot tudtuk meggyőzni, több hónapos udvarlás után”. A lakossági átállást firtató további kérdéseinkre azt mondta: „Némi szerelés biztosan kell majd, az áttérni szándékozó lakásához elviszünk egy másik kábelt”. Ami a formaságokat illeti, a polgárnak várhatóan egyszerűen csak ki kell majd töltenie és visszaküldenie egy kérvényt, a többit az RCS&RDS intézi. Az igazgató szerint „ez is nagyon bonyolult, de átvállaljuk az egészet, az előző szerződés felbontásával együtt”.

És hogy mennyivel lesz ez olcsóbb a lakosságnak? Nos, Dume egyelőre csak vállalati példát tudott mondani: „Az OTL eddig 169 lej/Kwh áron vette az áramot, tőlünk 130-ért kapja”. Bolojan hozzátette: számításaik szerint a céggel leszerződött önkormányzat 16%-ot spórolhat – de, hogy a lakosság mennyit, az ő sem tudta.

Honnan van?

Arról is érdeklődtünk az igazgatónál, honnan származik az az áram, amivel kereskedni fognak. Mint mondta, egy részét maguk állítják elő, Bihar megyében Gyapjú településen van például napelem-alapú termelőegységük, a többit pedig a tőzsdén veszik. Azon kérdésünkre, hogy terjeszkednek-e majd az országban ezzel a szolgáltatással, azt mondta, szeretnének, de rövid távon ennek nincs lehetősége. A miértre Bolojan válaszolt: „nagyon drága üzletág ez, hatalmas befektetéseket igényel mindenütt”.

Apropó befektetések: Váradon már zajlik egy ideje a szükséges föld alatti kábelek fektetése, az RCS&RDS egyéb, oszlopokon futó kábeleinek föld alá vitelével együtt. Dume most közölte: ez is folytatódik, sőt, Bolojan szerint „mindenképp szükséges további utcákat feltörni ehhez, de ez a cég a legjobb a munka utáni visszarendezésben is”. E témánál derült ki aztán, hogy elsőre a perifériákon lakók kimaradnak majd az egészből, azaz áramszolgáltatót sem válthatnak. Az igazgató ugyanis elmondta, hogy az első szakaszban a város központjában, valamint a fő lakónegyedekben építik ki áramellátási hálózatukat, „például Püspökiben, vagy más távolabbi részekben még nem fog most menni ez”.

Ilie Bolojan azt jósolta, zárásképp: „akárhogy is lesz, alacsonyabbak az áraik, ez pedig mindenképp konkurenciaharcot, illetve árversenyt hoz majd”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!