ERDON Helyi hírek

2015.04.20. 11:41

Nótaesttel zárult A Holnap után fesztivál

A Holnap után fesztivál zárórendezvényeként vasárnap este Máté Ottília nóta- és népdalénekesnő adott koncertet a nagyváradi színházban.

A Holnap után fesztivál zárórendezvényeként vasárnap este Máté Ottília nóta- és népdalénekesnő adott koncertet a nagyváradi színházban.

Nagyon furcsa, sőt, bizonyos tekintetben kellemetlen és elszomorító élményben volt részem vasárnap este a nagyváradi színházban. A 3. Holnap után fesztivál zárórendezvényeként a váradi születésű Máté Ottília nóta- és népdalénekesnő és együttese adott koncertet, aki láthatóan- hallhatóan meglehetősen gyenge egészségi állapotban vállalta ezt a fellépést. Később a koncert során el is mondta, hogy nemrég esett át egy súlyos műtéten. Az énekesnő fizikai állapotát már az is jelezte, hogy első dalának előadása után máris átadta a színpadot egyik tanítványának, Péter Annának. A tanítvány szó elhangzása után eléggé meglepett, amikor egy nyugdíjas korosztályú hölgy lépett színpadra és énekelt néhány dalt. Ezt követően ilyen jellegű koncertek esetében szokatlan módon máris kissé hosszúra nyúlt hangszeres szólóbetétek következtek. Mindazonáltal összességében véve számomra az est zenei csúcspontja (talán az egyetlen valóban zeni élmény) Oláh Dezső klarinétszólója volt. A hangszeres betétek után a közönség meglepetésére ismét csak Péter Anna következett, akit énekesi kvalitásai nem jogosítanak fel arra, hogy annyit és olyan hosszan énekeljen a nagyváradi színház színpadán, mint amennyit ő énekelt.

Aggodalom

Közel háromnegyed óra elteltével végre ismét színpadra lépett a közönség által annyira várt Máté Ottília, aki elénekelte a valamivel több mint félházas közönség által nagyon jól ismert dalokat, köztük az elmaradhatatlan Ott, ahol zúg az a négy folyót is, de felcsendültek többek között az Adj Uram Isten, a Krasznahorka büszke vára, az Él a magyar mindöröktől című nóták is. A koncert végén elhangzott a Székely himnusz is, amit a közönség felállva énekelt Máté Ottíliával. A hallgatóság nagy szeretettel fogadta az énekesnőt, az est folyamán többször is megtörtént, hogy a közönség soraiból felállt egy-egy néző és egy virágcsokrot nyújtott át neki. A szeretet mellett azonban nem lehetett elfojtani az aggodalom érzését, hiszen Máté Ottília fizikai gyengesége rányomta bélyegét a koncert minden egyes pillanatára. Az énekesnő folyamatosan küzdött az énekléssel, küzdött a beszéddel, és küzdött az érzelmeivel is, mert többször is előfordult, hogy egy-egy nóta érzelmesebb szövegrészénél elsírta magát. Ilyen körülmények között művészi produkcióról nem beszélhetünk, hisz Máté Ottília nem elénekelte, hanem mintegy megidézte a nótákat és a dalokat. Az előadóművész erőfeszítése komoly akaraterőről árulkodott, mindazonáltal nem tűnt felelőssgételjes döntésnek ilyen fizikai állapotban fellépést vállalni. Kívánunk Máté Ottíliának mihamarabbi teljes felépülést! A vasárnap esti zárórendezvény rávilágított egyben arra is, hogy A Holnap után fesztivál programjának kialakításához nem jelent elégséges közös nevezőt a meghívottak váradisága, hiszen nagyon furcsán hatott egy nótaesttel zárni ezt a túlnyomórészt színházi produkciókból, kerekasztal-beszélgetésekből, kiállításokból felépülő rendezvénysorozatot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!