ERDON Helyi hírek

2015.04.07. 16:23

Megkezdték a kockakövek lerakását a téren

Új szakaszához érkezett a nagyváradi Szent László téren zajló felújítási munkálat: az olasz kivitelezők megkezdték a kockakövek lerakását a tér leendő közútján.

Új szakaszához érkezett a nagyváradi Szent László téren zajló felújítási munkálat: az olasz kivitelezők megkezdték a kockakövek lerakását a tér leendő közútján.

Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatóján bejelentette: kedden megérkeztek az olasz kivitelezők, akik a porfirköveket helyezik le a főtéren. A leendő közúton a betonöntés már megtörtént, és már el is kezdték a kockakövek lerakását. Az úttesten porfir kockakő lesz, amelyeket az ugyanazokból a kövekből tört kőzúzalék-ágyba helyeznek bele. A kockakövek közé szintén ilyen zúzalékot szórnak, és az egészet gyantával rögzítik majd, így az útnak rugalmas szerkezete lesz. A Szent László tér gyalogosoknak fenntartott részein nagyobb méretű porfírkő-lapokat helyeznek el. Mircea Malan hangsúlyozta, hogy olyan burkolattípust és olyan burkolási technológiát alkalmaznak, aminek köszönhetően a térfelúíjtás után magas sarkú cipőben is könnyedén lehet majd közlekedni a főtéren.

Munkálatok

Mircea Malan kifejtette: egyszerre több helyszínen is folyik a munka a téren: nagyjából már elkészült az esővíz elvezető-, és a műszaki csatorna rendszer, elhelyezték a közvilágítási csatlakozókat, amelyeknek köszönhetően minden épületet rá lehet immár kapcsolni a díszkivilágítási rendszerre. A görög-katolikus székesegyház közelében lévő trafóházat áköltöztetik a templom kertjébe. Hozzátette, hogy a Zöldfa (Alecsandri) és a Pavel utca vonalától a Kert utca felőli oldaláig a térnek minden leendő fa és zöldövezet alatt kiépítették az öntöző rendszert. Lebontották a Gojdu szobor alapzatát, és kivágták a fákat azon az oldalon. Az alpolgármester bejelentette azt is, hogy három héten belül megkezdik a kockakövek lehelyezését a Szent László téren az addigra megépülő villamossínek közé, az alpolgármester szerint ugyanis a villamossínek cseréje mintegy két hét múlva befejeződik. A szennyvíz- és esővíz elvezető csatornák kiépítése az ütemterv szerint zajlik, tette hozzá. A munkálatok során felmerülő problémák között említette azt, hogy találtak egy kutat a főtéren, ami azonban nem hátráltatja a munkát. Ugyanakkor öt kihelyezendő világítótest éppen az ott elhaladó fővezetékekre lett tervezve, de ezt a problémát is át lehet hidalni azzal, hogy a lámpaoszlopok alsó részét módosítják oly módon, hogy ne okozzon problémát a rögzítésük. A munkálatok helyszínét bekamerázták, így gyakorlatilag folyamatosan nyomon követhető, milyen mi zajlik éppen a téren.

Elkerítik

Mircea Malan hozzátette, hogy kérték a kivitelezőtől, hogy pannókkal kerítse el a munkaterületet, hogy ne lehessen átjárni ott, hiszen a jelenlegi, egyes helyeken mindössze térdmagasságig érő hálók nem jelentenek akadályt azoknak, akik át akarnak vágni a téren. Kérdésünkre válaszolva Mircea Malan elmondta azt is, hogy a húsvéti ünnepekre való tekintettel nem egész héten, hanem csak április 6-án és 13-án fog szünetelni a munka a főtéren. Végezetül bejelentette, hogy a tervek szerint már október közepére teljesen elkészül a főtér.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!