ERDON Helyi hírek

2015.03.04. 11:50

Jó lehet, ha alkalmazni fogják

A nagyváradi helyi köztisztasági és hulladékkezelési szabályzat módosító javaslatai minőségi jobbulást hozhatnak a helyi hulladékgazdálkodásban, amennyiben a helyi tanács elfogadja, majd pedig sikerül gyakorlatba ültetni a módosításban foglalt rendelkezéseket.

A nagyváradi helyi köztisztasági és hulladékkezelési szabályzat módosító javaslatai minőségi jobbulást hozhatnak a helyi hulladékgazdálkodásban, amennyiben a helyi tanács elfogadja, majd pedig sikerül gyakorlatba ültetni a módosításban foglalt rendelkezéseket.

A város köztisztasági és hulladékkezelési szabályzatának módosításáról szervezett közvitát kedden délután a városháza nagytermében a nagyváradi önkormányzat műszaki igazgatósága. Az eseményen nem ismertették a módosító javaslatokat, hanem azonnal a hozzászólások javaslatok megvitatására került sor. Horváth Ioan lakótársulási elnök, a Rogériusz Koalíció képviselője többek között arra kérte a szabályzat kidolgozóit, hogy a zöldövezetek tavaszi és őszi karbantartási munkálatai során keletkező zöld hulladék elszállítását ne fizettessék meg a lakótársulásokkal, mint ahogy az a szabályzat-módosításban olvasható. Az ülést vezető Mircea Ghitea, az önkormányzat műszaki igazgatóságának vezetője biztosította a felszólalót, hogy a városnak nincs ilyen szándéka, a nem elég egyértelmű cikkelyt pedig átfogalmazzák. Ezt követően Ghitea kijelentette, hogy minden lakótársulásnak lesz saját hulladékgyűjtő szigete, amelyhez kap saját kulcsot, amellyel a városban lévő egyetlen másik hulladékgyűjtő szigetet sem lehet majd kinyitni. Emellett ezeket a konténerek tárolására létrehozott platformokat hermetikusan elzárják majd. Ghitea kifejtette, hogy ezekkel az intézkedéssel remélhetőleg megszűnik, de legalábbis nagymértékben visszaszorul majd a guberálás a városban, annál is inkább, mert a vonatkozó törvény értelmében -, amit a szabályzatba is kötelező módon belefoglaltak - a konténerekből illetéktelen személyek által kiemelt szemét lopásnak minősül. A továbbiakban Ghitea elmondta: a lakótársulások tagjai csak a saját hulladékgyűjtő szigetükben elhelyezett konténerekbe dobhatják majd szemetüket, és pedállal működő konténereket szereznek be, hogy a polgároknak ne kelljen a konténerek fedelét kézzel megérinteniük.

Ki fizessen?

Az egyik hozzászóló ennek kapcsán jelezte, hogy az idős emberek nem biztos, hogy fogják tudni használni a pedálos konténereket, majd javasolta, hogy nyugati mintára legyenek földbe süllyesztett hulladékgyűjtők, amivel meg lehetne oldani a terjengő szemétbűz problémáját is. Javasolta azt is, hogy ne legyen kötelező a lakótársulás képviselőjének aláírnia a jegyzőkönyvet, amikor a szolgáltató elszállítja a konténereket. Ghitea e felvetésekre válaszolva elmondta, hogy a RER köztisztasági vállalat minden egyes szemételszállításkor fényképet fog készíteni, ezzel bizonyítva azt, hogy elvitte a szemetet akkor, amikor a lakótársulás egyetlen képviselője sincs jelen, hogy a jegyzőkönyv aláírásával tanúsítsa ezt. A földbe süllyesztett hulladékgyűjtők ötlete kapcsán megemlítette, hogy a lakónegyedekben helyszűke miatt sok helyen gyakorlatilag megvalósíthatatlan ez az elképzelés, csakúgy mint a történelmi belvárosban. A számítások szerint mintegy hetven helyszínen lehetne ilyen hulladékgyűjtőt kialakítani, viszont egyetlen ilyen hely kialakítása 12 ezer euróba kerül, ez pedig szerinte túl nagy költség ahhoz, hogy a városnak megérje a befektetést. Többen emeltek kifogásokat a módosító javaslatba foglalt bírságok ellen. Ennek kapcsán Adrian Simon a Pro Democratia szervezet nagyváradi elnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy sem a megfelelő infrastruktúra, sem a megfelelő logisztika nem adott a városban ahhoz, hogy teljesíteni lehessen e szabályzat által követelt feltételeket, és így a lakótársulások fogják kifizetni a büntetéseket azoknak az elkövetőknek a tettei miatt, akiket sem a helyi rendőrség sem a lakótársulások nem lesznek képesek elkapni.

Minőségi jobbulás

A közvitán jelen volt Pásztai Zoltán a nagyváradi szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó Eco Bihor vállalat ügyvezető igazgatója, az ő véleményére is kíváncsiak voltunk az ügyben. Pászati kérdéseinkre válaszolva elmondta: „A mi meglátásunkban a mostani javaslat mindenképpen jobbá teszi a már meglévő helyi hulladékgazdálkodási rendszert. Az kérdéses maradt, hogy a szabályzatba foglalt rendelkezéseket gyakorlatba tudják-e majd ültetni az önkormányzat a helyi rendőrségen keresztül. Valószínű, hogy a sokat említett büntetések meg fogják hozni a várt eredményt.” Arra a kérdésünkre, hogy melyek azok a konkrét módosítások, amelyek jobbítani fogják a váradi hulladékgazdálkodást, Pásztai Zoltán kifejtette: „Jó dolog a hulladékgyűjtő szigetek hermetikus elzárása, hogy ne tudjanak hozzáférni azok, akik hulladékot szeretnének belőle kivenni. Az is jó, hogy ezek a szigetek valakiknek a tulajdonába kerülnek. Főleg a lakótársulásoknál hasznos ez a rendelkezés, amelyeknél jelenleg nincs egy világos tulajdoni jogviszony, ezért ma még nem lehet senkit felelősségre vonni az illető sziget tisztaságáért vagy állapotáért. A magánházak esetében viszonylag egyszerű a helyzet, de a lakótársulásoknál, ahol akár már a lépcsőház is közös, a hulladéktároló sziget is most még a mindenkié és senkié. A szabályzat ezen fog egy picit változtatni és felelősségre vonható lesz minden lakótársulás azért is, amit beletesz a hulladéktárolóba, és azért is, hogy miképpen tartja karban azt a szigetet”. A hulladékgazdálkodási szabályzatot módosító határozattervezetről a nagyváradi helyi tanács fog szavazni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!