ERDON Helyi hírek

2015.03.16. 16:16

Ellenőrzések, bírságok

Február folyamán a Bihar megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) 368 vállalatot ellenőrzött, 220 céget a munkaviszonyok, 148-at pedig a munkabiztonsági előírások betartása szempontjából.

Február folyamán a Bihar megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) 368 vállalatot ellenőrzött, 220 céget a munkaviszonyok, 148-at pedig a munkabiztonsági előírások betartása szempontjából.Több mint négyszáz esetben figyelmeztettek, nyolcvan esetben pedig bírságot szabtak ki, túlnyomórészt a munkaviszonyokat érintő ellenőrzések nyomán, összesen 476 ezer lej értékben. Az év eleje óta kiszabott bírságok értéke így elérte a 996 ezer lejt. Tizennyolc cégnél összesen 39 illegálisan dolgozó személyt azonosítottak (év eleje óta pedig összesen 75 személyt). 25 olyan esetet kommunikáltak a munkaadók a felügyelőséggel, mely akár munkabalesetnek is minősülhet, két esetben az ITM is vizsgálja az ügyet. Ezen esetek során hét személy sérült meg, mindannyian időszakosan munkaképtelenné váltak, halálos áldozat nem volt.

Bihar megyében 18.635 aktív cég szerepel a nyilvántartásokban, az alkalmazottak száma pedig 162.523, derül ki az ITM lapunkhoz továbbított közleményéből.

Február végén olyan tanintézetek ellenőrzése zajlott, ahol metángázzal működő felszereléseket használnak. A tizenkét egységnél 23 szabálytalanság miatt figyelmeztettek. Többek között inaktív gáz-szenzorokat, áramütés elleni dupla védelemmel nem rendelkező gázközpontokat találtak, egyes helyeken a kazánok felügyeletével megbízott személy nem ismerte a biztonsági előírásokat.

Nyolc olyan vállalatot ellenőriztek, mely gabonával, illetve gabonatermékekkel kereskedik, s öt cégnél találtak szabálytalanságot, két esetben pénzbírságot is kiróttak, összesen 21.500 lej értékben. Ezeknél a cégeknél két, feketén dolgozó személyt találtak, miattuk összesen húszezer lejes bírságot róttak ki. Egyéb szabálytalanságok a munkaidőhöz és a pihenési időhöz kapcsolódtak. Szintén február folyamán tizenöt, előírásoknak nem megfelelő felszerelés működtetését tiltották le, ezzel egyidejűleg az érintett munkatelepeken le is állították a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!