ERDON Helyi hírek

2015.02.26. 15:14

Betöltetlen állások az ítélőtáblánál

<p>A Nagyváradi Itélőtáblának és az alárendelt intézményeknek a tavalyi tevékenységéről készült jelentést mutatták be csütörtök délelőtt, ünnepélyes keretek között, majd sajtótájékoztató volt.

A Nagyváradi Itélőtáblának és az alárendelt intézményeknek a tavalyi tevékenységéről készült jelentést mutatták be csütörtök délelőtt, ünnepélyes keretek között, majd sajtótájékoztató volt.A Continental szállóban tartott rendezvényen részt vett többek között Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter, Marius Tudose, a Legfelső Bírói Tanács elnöke, valamint több hazai város ítélőtáblájának a vezetője. Az igazságügyi miniszter által tartott sajtótájékoztatót követően Marius Tudose, valamint Andrei Claudiu Rus, a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke válaszolt az újságírók kérdéseire.

Betöltött posztok

Andrei Claudiu Rus néhány adatot ismertetett: mint elhangzott, bár közel 30%-kal csökkent az elbírált dossziék száma, így is több mint 90 ezer, a hatékonysági mutató még mindig nagy, konkrétan 75,8%. Mindent összevetve, a jelentés egyik következtetései között az olvasható, hogy a váradi ítélőtáblán belül is az igazságszolgátatás gyakorlatának egységesítésére kell törekedni, illetve az, hogy ki kell dolgozni egy stratégiát a szabad posztok betöltésére.

Tavaly egyébként több vezetői posztot is sikerült betölteni, a jelentés szerint ez arra utal, hogy az ítélőtábla bírói „megértették ennek felelősségét és egyúttal a korábbi, kommunikációval kapcsolatos gondokat is kiküszöbölték, megteremtve ezáltal a sikeres együttműködés feltételeit”.

Hatékonyság

Marius Tudose elismerően szólt a nagyváradi Ítélőtábla tevékenységéről. A kérdésre, hogy tervbe van-e véve a Bihar megyei törvényszék posztjainak kiegészítése, Tudose azt válaszolta: vannak betöltetlen posztok, arra kellene törekedni, hogy a bíróság alkalmazottai számára ezekkel biztosítsák a szakmai előmenetelt. Így el lehetne érni, hogy mindegyik bíróra kevesebb ügy jusson.

A jelentés szerint a Nagyváradi Bíróságon az elbírált ügyek száma az egy évvel korábbi 25.651-ről 27.704 lett. Bihar megye többi bíróságán nem lényegesek a változások a jelentés adatai szerint.

A Bihar megyei bíróságok, ügyészségek és az ítélőtábla tevékenységét összevetve a hatékonysági mutató folyamatosan nőtt, 2012-ben 61,9, 2013-ban 73,3, tavaly pedig 75,8% volt. A Nagyváradi Ítélőtábla esetében viszont a hatékonyság 2013-hoz képest némiképp csökkent, az akkori 88,7%-ról 78,7%-ra.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!