ERDON Helyi hírek

2015.01.23. 10:51

Keresztút

A serdülőkorúak érzékenyen reagálnak a társadalmi környezet hatásaira, kihívásaira. Megfelelő élettapasztalat hiányában a felmerült kérdésekre nem találnak minden esetben megfelelő megoldásokat, válaszokat.

A serdülőkorúak érzékenyen reagálnak a társadalmi környezet hatásaira, kihívásaira. Megfelelő élettapasztalat hiányában a felmerült kérdésekre nem találnak minden esetben megfelelő megoldásokat, válaszokat.

A személyiségük fejlődését főleg a család, az iskola, a baráti környezet befolyásolja. A helyzetet bonyolítja, ha a család életfelfogása nem egyezik meg az iskolában tanultakkal. Emiatt a gyermek konfliktusba kerülhet a környezetével.

2014-ben Dietrich Brüggemann rendezésében készült Keresztút (Kreuzweg) című német-francia film a család, a szülőknek a gyermek nevelésében levő felelősség kérdését veti fel. Filmes eszközökkel szuggesztíven érzékelteti a vallási fanatizmust.

A film kezdő jelenetei 12 asztalnál ülő gyermeket mutat, akik hallgatják a lelkésznek a fundamentalista vallásról szóló magyarázatát. Maria, a 14 éves lány elmondja, hogy áldozatot akar hozni egy beteg gyermekért. Máriának még van három testvére. A család a Szent X. Pius Papi Testvériség tagja. A szülők rendkívül szigorú vallásos szellemben nevelik gyermekeiket. Kiderül, hogy a beteg gyermek az ő testvére. Az orvos szerint autista.

A rendező epizódokra építi a film történetét, mintegy párhuzamba állítva Jézus keresztre feszítésének 14 stációját a kislány szenvedéseivel. A néző nyomon követheti Krisztus keresztútjának stációit. Minden stáció előtt megjelenik a címe, majd rövid 5-10 perces snittben Maria életének egy- egy mozzanata. A néző képet alkothat Maria családjáról, mindennapi életükről, a családtagok közti viszonyáról. Érdekesek azok a filmjelenetek, melyek a lány iskolai életét mutatják be. Mindent a fundamentalista vallás szempontjából ítél meg, értelmez. Például a testnevelési órán nem akar részt venni, mert a „bemelegítés” során jazz zene szól, amit ő sátáni zenének vél. Egyes esetekben az osztály-társai gúnyolják a túlzott vallásossága miatt. A templom kóruspróbáin nem vesz észt, mert bár vallásos énekeket, de pop zenét, gospelt is hallgatnak. Áldozatokat akar hozni. Ezért leveti a kabátját, egy blúzban van a téli hidegben, mert Jézus szenvedésére gondol. Az önként vállalt megpróbáltatások, az éhezés, legyengíti szervezetét, ennek következtében kórházba kerül.

A rendező nézőpontok ütköztetésével próbálja érzékeltetni a bigott vallásos nézet hatását. Az anyával szemben, az orvos a gyermek személyi jogát védelmezi. Szívszorító jelenetek érzékeltetik a testileg, lelkileg legyengült szervezet utolsó pillanatait. Majd a kislány temetésének rendezésével kapcsolatos teendőket láthatjuk. Az anya megdicsőült arccal arról beszél, hogy lánya áldozata csodát jelentett, mert a négyéves fiúcska megszólalt, elkezdett beszélni.

A rendező a saját tapasztalatából ihletődött. A szülei a testvérpárt többször elvitték a Pius Papi Testvériség közösségéhez, hogy megismerkedjenek a vallásos nézetekkel.

A film nem ítélkezik, hanem bemutatja, szemléletesen érzékelteti a film eszközeivel a fundamentalizmus problémáját. De szociális kérdésekre is reflektál. Felvetődik a fanatizmus szellemében nevelt gyermek személyiségének alakulása. Az otthoni nézeteknek megfelelő magatartási formák és az iskolai élet követelményei közti ellentmondás emészti Mariát. Lea van Acken, csodálatosan alakítja Maria szerepét. Hitelesen érzékelteti, nem tudja megérteni, megoldani a nézetkülönbségek miatt keletkező konfliktust.

Rendező: Dietrich Brüggemann. Forgatókönyvíró: Anna Brüggemann és Dietrich Brüggemann. Operatőr: Alexander Sass. Szereplők: Lea van Acken (Maria), Florian Stetter (Pater Weber), Hanns Zischler (Bestatter), Franziska Weisz (Mutter), Birge Schade (Sportlehrerin), Ramin Yazdani (Arzt), Moritz Knapp (Christian).

2014-ben, a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be a Kreuzweg című filmet. Több kategóriában is díjat nyert. Megkapta, a Legjobb forgatókönyv kategóriában, az Ezüst Medve díját. Az Ökumenikus zsűri díját is megnyerte.

Páll Gyöngyvér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!