ERDON Helyi hírek

2014.12.30. 11:49

Nem lehet helyi adót fizetni

Nagyvárad- Az idén december 30-a az utolsó nap, amikor be lehetett fizetni a helyi adókat és illetékeket a nagyváradi városháza piramishelyiségében. Január 5-15. között csak a büntetéseket lehet.

Nagyvárad- Az idén december 30-a az utolsó nap, amikor be lehetett fizetni a helyi adókat és illetékeket a nagyváradi városháza piramishelyiségében. Január 5-15. között csak a büntetéseket lehet.

Noha kedden volt az idei utolsó nap, amikor még be lehetett fizetni készpénzzel a helyi adókat és illetékeket, alig néhányan lézengtek a nagyváradi városháza úgynevezett piramishelyiségében található ügyfélszolgálati pultoknál. Váradon egyébként több mint 138 ezer természetes személy és 10.800 jogi személy köteles valamilyen adónemet befizetnie, és közülük általában 50-60 ezren még március 31-ig eleget tesznek ezen éves kötelezettségüknek, valószínűleg amiatt, hogy ezért kedvezményben részesülnek.

Ugyanakkor 2014-ben eddig körülbelül 80 millió lej folyt be valamilyen helyi adó vagy illeték formájában a városi költségvetésbe. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat által az év elején becsült vonatkozó bevétel túl lett teljesítve, illetve az adófizetők mintegy 90 százaléka eleget tett ez irányú kötelezettségének. Érdekes módon bizonyos adónemek úgymond nagyobb „népszerűségnek” örvendenek a többieknél, az adóbefizetési morál javulásában pedig valószínűleg az is szerepet játszik, hogy az utóbbi időben a Polgármesteri Hivatal nagyobb hangsúlyt fektet a kényszervégrehajtásokra.

Január 15-ig

Mivel egy kormányrendelet értelmében december 31-e szabadnap a közszférában dolgozók számára, január 5-ig szünetel az ügyfélfogadás. Így csak online úton, banki átutalással, vagy az önkormányzat partnerintézményeinél (CEC, postai kirendeltségek) lehet helyi adót befizetni. Ezt követően január 5-15. között ugyan működik a városházi ügyfélszolgálat, de csak a büntetéseket, valamint a bélyegilletéket lehet befizetni, a hozamos adókat nem.

Akiknek tartozásaik, elmaradásaik vannak, havi két százalék büntetőkamatra számíthatnak, 2015. január 1-től pedig az infláció mértékéhez igazodva az önkormányzat 3,5 százalékkal emeli az ingatlan-, a telek- és gépjárműadó értékét.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!