ERDON Helyi hírek

2014.12.23. 17:29

Könyv az első tíz esztendőről

Nagyvárad- Hétfő este a volt Városi Művelődési Ház nagytermében mutatták be Varga Gábornak a Várad kiadó gondozásában megjelent A cselekvés ideje avagy micsoda tíz esztendő! (1989–1999) című könyvét.

Nagyvárad- Hétfő este a volt Városi Művelődési Ház nagytermében mutatták be Varga Gábornak a Várad kiadó gondozásában megjelent A cselekvés ideje avagy micsoda tíz esztendő! (1989–1999) című könyvét.

A napjainkban már a Tőkés László csapatát erősítő, és az RMDSZ ellendrukkerének számító régi harcostársak- úgymint Szilágyi Zsolt, Orbán Mihály és Lengyel György-, a közéleti szerepléstől már évek óta visszavonult valamikori politikusok- például Kapy István ex-alpolgármester-, és a Szövetség Bihar megyei szervezetének jelenkori meghatározói arcai- Szabó Ödön, Pásztor Sándor vagy Sárközi Zoltán- egyaránt részt vettek hétfő este azon az eseményen, melynek keretében Varga Gábornak, a megyei RMDSZ egykori vezetőjének A cselekvés ideje avagy micsoda tíz esztendő! (1989–1999) című memoárkötetét mutatták be. Bár a rendezvény végén az egykori főszereplőkről készült közös csoportkép, a két tábor újbóli egymásra találása ezúttal sem történt meg. A helyzetet talán a szembeszökően külön „frakcióba” tömörülő úgynevezett autonómisták és a többiek közt szimbolikus árokként húzódó üres székek szimbolizálták a leginkább, illetve Orbán Mihály arra vonatkozó beszólása, hogy miért nem lett belőle alpolgármester.

A kiadvány első írásai a diktatúra utolsó hónapjainak reménytelenségében születtek, majd az ezt követő lapok „az első tíz forró, forradalmi, a konszolidáció felé kátyúkkal teli esztendő krónikáját” tartalmazzák, vallomások, visszaemlékezések, levelek, tűnődések és számos más egyéb értékes dokumentum formájában, Marián Antal gyűjteményéből származó fotókkal gazdagon illusztrálva, így tisztelegve a negyedszázaddal ezelőtti fordulat ismert és névtelen hősei emléke előtt. „Nem a magam szerepeltetése volt a cél, hanem a nálam véletlenül megmaradt kordokumentumoknak a nagyközönség rendelkezésére bocsátása”, hangsúlyozta a szerző, aki egyúttal felhívással fordult mindazokhoz, akik hozzá hasonlóan birtokában vannak az 1989 utáni első évtizedből megmaradt hiteles írásoknak.

Emlékképek

Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztőjének kérdéseire válaszolva Varga Gábor többek közt felidézte, hogy a mostani könyvbemutatónak helyszínt biztosító terem 1978 és 1985 között miként szolgált otthonául a Bölöni Sándor által felfuttatott irodalmi kerekasztal kurzusnak, és milyen sok érdeklődőt vonzottak akkoriban a kulturális összejövetelek. Két, a többi szövegtől némileg eltérő jegyzet is szóba került: Varga Gábor 1989 őszi válasza Csoóri Sándor írására, illetve a berlini fal leomlása hatására született gondolatai. Felelevenítődött emellett az RMDSZ Bihar megyei szervezetének alapítási körülményei is, valamint azok a napok, amikor Kiss Törék Ildikó és Király Ernő meggyőző érvelésének is köszönhetően békésen és feszültségmentesen lezajlott az Ady líceum önállóvá magyar tanintézményi válása.

Ma már archívnak számító fényképek tanúskodtak ezután az RMDSZ első váradi kongresszusáról és az 1992-ben megrendezett, nagy tömegeket megmozgató I. Festum Varadinumról, majd a különböző választások megszervezésével, jelöltállítási folyamatok, kampányok és kortesbeszédek felemlegetésével zárult a múltidézés.

A dedikálással zárult képzeletbeli időutazáson közreműködtek Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!