ERDON Helyi hírek

2014.11.26. 10:39

Közvita a köztisztasági stratégiáról

Nagyvárad- Kedd este a városházán az önkormányzat a következő 10 évre vonatkozó köztisztasági stratégiájáról rendezett lakossági fórumot. Főleg a bírságokról vitáztak több mint egy órán keresztül.

Nagyvárad- Kedd este a városházán az önkormányzat a következő 10 évre vonatkozó köztisztasági stratégiájáról rendezett lakossági fórumot. Főleg a bírságokról vitáztak több mint egy órán keresztül.

Noha napi tevékenységünk során szinte mindannyian „előállítunk” valamilyen típusú szemetet, úgy tűnik, nem sok mindenkit érdekel, hogy milyen köztisztasági stratégiával készül a 2015-2025 közötti évtizedre a nagyváradi önkormányzat. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Polgármesteri Hivatal honlapján megtalálható vonatkozó tervezettel kapcsolatban csupán egyetlen drótpostás észrevétel érkezett, a témában szervezett közmeghallgatáson pedig csak néhány „mezei lakos” vett részt, felszólalni pedig az érintett két szolgáltató- a RER és az Eco Bihor cégek- igazgatói, egy civil mozgalom, a Pro Demokrácia Egyesület irányítója, valamint lakótársulási vezetők akartak többnyire.

Amúgy a projekt által tartalmazott főbb változások közül említést érdemelnek, hogy fokozatosan áttérnének a volumenegység, vagyis a mennyiség szerint alkalmazott szemétszállítási díjszabásra a jelenleg érvényben levő személyfüggő tarifa helyett, valamint a városban található összes konténert ketrecekbe zárnák majd, és ezekhez csak a kaputelefonoknál használt beléptető kártya segítségével lehet majd hozzáférni főleg annak érdekében, hogy a kukázók ne tudják szerteszét dobálni a szemetet. Felvetődik továbbá az is, hogy térfigyelő kamerákat szereljenek fel ezeknek a tárolóknak a környékén, hogy be tudják azonosítani a maguk után a földön szemetet hagyókat, illetve a helyhatósága szándéka szerint büntetni fogják mindazokat, akik nem tartják be a szelektív hulladékgyűjtés szabályait.

Mircea Ghitea műszaki igazgató többször is hangsúlyozta: ezeket az intézkedéseket- amennyiben a Helyi Tanács is megszavazza az előterjesztést-, nem egyik napról a másikra, hanem lépcsőzetesen fogják bevezetni.

Settenkedők

A közmeghallgatáson főleg a várható bírságolást sérelmezték a lakótársulási vezetők. Egyikőjük szerint hiába gyűjtik szelektíven a szemetet, mégis őket szankcionálják, ha máshonnan érkezők hozzájuk teszik a nem szétválogatott hulladékot. Egy olyan forgatókönyvet is felvázolt ugyanakkor, hogy amennyiben bevezetik majd a volumenegység szerinti díjszabást, az éjszaka leple alatt teli szemetes zacskókkal a kezükben osonnak majd a váradiak a szomszédos lakótársulásokhoz tartozó tárolókhoz, hogy azok mellé tegyék a szemetüket, s ott legyen több mennyiség.

A stratégiával kapcsolatos vitáknak még helye van, véleményeket továbbra is lehet küldeni a mircea.stejeran@oradea.ro e-mail címre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!