ERDON Helyi hírek

2014.11.06. 14:05

Készül a köztisztasági stratégia

A polgárok november utolsó hetéig szólhatnak hozzá a nagyváradi polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága által elkészített köztisztasági stratégia tervezetéhez.

A polgárok november utolsó hetéig szólhatnak hozzá a nagyváradi polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága által elkészített köztisztasági stratégia tervezetéhez.Nagyvárad köztisztasági stratégia-tervezete ma kerül fel a város hivatalos honlapjára, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan, a város polgármestere. A polgárok ebben a hónapban küldhetik el észrevételeiket a stratégia-tervezettel kapcsolatban, amelyről november 23-25 időszak valamelyik napján szerveznek majd közvitát. Ilie Bolojan kifejtette, hogy a köztisztaság szempontjából a város néhány szemmel látható problémával küzd, amelyeket e stratégia segítségével meg kell oldani. Mint mondta, egyelőre nagyon kevés a szelektíven gyűjtött hulladék aránya a városban, holott az uniós direktívák értelmében a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége el kell érje az összes mennyiségnek legalább ötven százalékát, különben a város büntetéseket lesz kénytelen fizetni, ami lényegében a váradi lakosokat fogja terhelni. Egy másik gond az, hogy a tömbházaknál lévő konténerek könyékén sok a szemét, ami főleg a guberálóknak, illetve annak tudható be, hogy ezek a konténerek nincsenek oly módon elkerítve, hogy azokhoz ne lehessen hozzáférni, mindemellett pedig illegális szemétlerakóhelyek is vannak a városban.

Javaslatok

A stratégia néhány megoldási javaslattal áll elő ezen problémák orvoslására. Az egyik javaslat szerint a városban lévő összes konténerkörletet elzárják úgy, hogy a guberálók sehogy se férhessenek hozzá a konténerekhez. Minden körletet egy-egy tömbházcsoportnak utalnak ki, és az azokban a tömbházakban lakók az interfonkártyájuk használatával tudnak majd bejutni a konténer körletbe. Továbbá a körleteket a lakótársulások gondjaira bízzák, melyeknek kötelességük lesz tisztán tartani a körletet és környékét, ellenkező esetben bírságot kell majd fizessenek. A körletek tisztán tartása jelenleg a RER köztisztasági vállalat feladata, de gyakran előfordul az, hogy a RER nem végzi el ezt a munkát, jelentette ki Bolojan, aki hozzátette, hogy a város bírságok alkalmazásával kívánja elérni azt, hogy növekedjen a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége. További terv az, hogy a Sebes Körös mindkét oldalán létesítenek egy-egy elkerített szemétlerakóhelyet, ahová a polgárok olyan, főként építkezésből származó hulladékot, törmeléket vihetnek el, amelyeket nem szabad a háztartási szemét- és a szelektív hulladékgyűjtő konténerekbe tenni, illetve hogy ezekkel a hulladékokkal ne kelljen a Biharpüspökiben lévő lerakóhelyig menni. A szelektív hulladékgyűjtést ösztönzi az új díjszabás is, amely a következő alapelvre épül: a szelektív hulladékért nem kell fizetni, a nem szelektíven gyűjtött hulladékért fizetni kell. „Jelenleg ugyanis semmiféle anyagi előnye nem származik a polgárnak abból, hogy szelektíven gyűjti a szemetet” – jelezte Bolojan. Mindezen intézkedések mellett bírságolni fogják azokat, akik nem tartják be a köztisztaságra vonatkozó előírásokat: nem az arra a célra kijelölt helyre dobják szemetüket, nincs szerződésük a köztisztasági vállalattal, nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, stb.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!