ERDON Helyi hírek

2014.11.26. 13:25

Gyógyüdülések és mezőgazdaság Biharban

A Bihar megyei Nyugdíjpénztár által kiosztott gyógyüdülési jegyekről, valamint a Mezőgazdasági Igazgatóság tevékenységéről esett szó a prefektusi kollégium szerdai ülésén.

A Bihar megyei Nyugdíjpénztár által kiosztott gyógyüdülési jegyekről, valamint a Mezőgazdasági Igazgatóság tevékenységéről esett szó a prefektusi kollégium szerdai ülésén.

A gyógyüdülési jegyekkel kapcsolatban Leontin Ţîrle, a Bihar megyei Nyugdíjpénztár igazgatója tájékoztatott. Mint elhangzott, a 16 napos kedvezményes gyógyüdülésre a nyugdíjasok, a biztosított alkalmazottak, valamint a különleges törvények kedvezményezettjei jogosultak. A pénztár az idén 6261 jegyet kapott, ezek közül 1281-et osztott szét ingyen, a többiért fizettek a jogosultak. Ez a szám évről évre nagyon keveset változik, tavaly például 1448-at osztottak ki ingyen, tavalyelőtt 1245-öt. A kérvények száma az idén 8383, tavaly 8150 volt, 2010-ben pedig 10570. A jegyek száma pedig minden évben 5800 és 6500 közötti. Rendszerint az eredetileg kiosztott jegyeknél végül a kérvények nyomán többet kap a pénztár, tudtuk meg.

Elcsúfítják

A legnépszerűbbek a félixfürdői, püspökfürdői, tenkei, menyházi, herkulesfürdői, kovásznai, szovátai, tusnádfürdői gyógyüdülések, tudtuk meg. Amint az igazgató megjegyezte, fontos lenne végre korszerűsíteni a Félixfürdőt, mert igaz ugyan, hogy lényeges az autósztráda és a reptér, de erre is kellene pénzt szánni. Van, ahol erre volt lehetőség, például Menyházán, vagy Szovátán, ahol „kivilágított sétányok” várnak az üdülni vágyókra. De a Püspökfürdő is korszerűbb lett, tette hozzá az igazgató, aki szerint a Féixfürdő központjában lévő butikok csúfítják el leginkább az üdülőhelyet.

Claudiu Pop prefektus gratulált az igazgatónak a pénztár tevékenységéért, majd a Mezőgazdasági Igazgatóság képviselője kapott szót, aki a hosszú jelentés legfőbb adatait ismertette. Elhangzott, hogy Bihar megye, a maga csaknem 310 ezer hektárnyi mezőgazdasági területével az első öt megye közé tartozik a mezőgazdasági termelés által nyújtott lehetőségek szempontjából. Jelenleg főleg kukoricát, búzát, árpát, napraforgót és takarmánynövényeket termesztenek megyénkben, de szóját, repcét és zöldségeket is jó eredménnyel lehetne termeszteni.

Változások

Amint a kimutatásokból kiderül, 1991 óta nem sok változás történt a mezőgazdasági területek felhasználását illetően – talán csak annyi, hogy mintegy felére csökkent a szőlőtermesztés, a gyümölcsfákkal beültetett területek pedig kétharmaddal csökkentek. A különféle haszonállatok száma is kevesebb lett, kivéve a méhcsaládokét, melyek száma csaknem megduplázódott, illetve a nyulakét, melyek száma háromszorosára nőtt 1991-hez képest. A mezőgazdasági gépek száma javarészt nőtt, s amint a jelentésben szerepel, 241 biotermesztőt tartanak számon, nyolc biotermék-feldolgozót, kilenc bio-kereskedőt és két biotermék importőrt.

A prefektus gratulált a rendőrségnek és a csendőrségnek azért, ahogyan a Nyugati Szigethegységben történő illegális építkezés leállítása során együttműködött, a gyűlés végén pedig Cristian Buzle, a vidékfejlesztési és halászati kifizetési ügynökség vezetője számolt be arról, hogy könnyítették a vidékfejlesztésre irányuló támogatások lehívásának procedúráját.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!