ERDON Helyi hírek

2014.11.13. 08:38

Debütáló francia filmek

Tehetséges, fiatal francia filmművészek alkotásait tekinthette meg a néző a 18. Francia Filmfesztiválon. A filmek a mai francia társadalom problémáira, a határhelyzetben levő egyén identitás válságáról, útkeresésére fókuszál.

Tehetséges, fiatal francia filmművészek alkotásait tekinthette meg a néző a 18. Francia Filmfesztiválon. A filmek a mai francia társadalom problémáira, a határhelyzetben levő egyén identitás válságáról, útkeresésére fókuszál.Vandal című film. Hélier Cisterne Vandal című, 2013-ban készült, filmjének főhőse Chérif, a 15 éves rebellis és magányos kamasz. Elvált szülők gyermeke. Az apja már négy éve nem látta a fiát. A film a kamasz történetéről szól. Az anya nem tudja nevelni gyermekét. Az iskolában is számos probléma vetődik fel vele kapcsolatban. Ezért arra az elhatározásra jut, hogy a Strasbourgban élő nagybácsihoz küldi fiát, akinél megtanulhatja a kőműves szakmát.

Az unokatestvére látszólag csendes, jól nevelt fiú, azonban a valóságban kiderült, hogy olyan banda tagja, amely graffiti rajzokkal „színesíti” a város épületeinek falait. A szülők nincsenek tisztában csemetéik éjszakai kiruccanásaival. Ebbe a bandába vonják be Chérif-et is, aki bár tétovázik, és tartózkodást mutat, de végül is bekapcsolódik a banda tevékenységébe, amelyet a titkolózás jellemez. A tagok megesküsznek, hogy nem árulják el egymást, lebukás esetén.

Chérif érzékenyen reagál a graffiti rajzokra. Tudja, az utolsó esélyét játssza el. Ha a hatóság emberei elkapják, javítóintézetbe kerül. Lényegében keresi a maga helyét a világban. Döntései nem feltétlenül elfogadhatóak.

Főszerepben: Zinedine Benchenine, Chloé Lecerf, Emile Berling. A film érzékeltei azt, hogy milyen könnyen lehet bevonni a fiatalokat a különböző bandákba. Mennyire menekülnek a felelősség elől.

Hélier Cisterne rendező eddig rövidfilmeket készített, néhányat díjaztak a különböző nemzetközi filmfesztiválokon. Az első nagyfilmje a Vandál című alkotás, amely elnyerte a Louis Delluc díjat, a legjobb debütáló film díját.

Vincent című film

2014-ben készült Thomas Salvador rendezésében a Vincent című film, amelyet a San Sebastiani Filmfesztivál verseny- kategóriájába választottak be. A film Vincent élettörténetét mutatja be. Kezdő jelenetei városi környezetet mutatják, amelyben Vincent él. Nem érzi jól magát, nem boldog. (Azt csendesen elfeledve, hogy ezért kellene tennie valamit is.) Egy francia családnál javítási munkálatokat végez. Hobbija az úszás. Ilyenkor hosszú ideig gyakorolja a „delfinúszást”. Egy adott pillanatban otthagyja a családot, és másfajta megélhetést keres. A néző sejtheti, Vincent visszahúzódó, gátlásos magatartása mögött valamilyen titoknak kell rejtőznie. A főhős megismerkedik fiatalokkal, köztük lányokkal is, akik diszkóba hívják. Fokozatosan derül ki a titka. Ha keze vízbe merül, akkor rendkívüli erőre tesz szert. Ezt az adottságát titkolja. Viszont elmondja, Lucie-nak, annak a fiatal lánynak, akit megszeretett. Közben többször konfliktusba keveredik. Ennek következtében úgy érzi, a hatóság elől menekülnie, kell.

Főszerepben: Thomas Salvador, Vimala Pons, Youssef Hajdi.

Közönségtalálkozó Thomas Salvadorral

Thomas Salvador rendező eddig rövid filmeket készített. Gyakran rendezőasszisztensi munkát is végzett. A rövidfilmek közül többet kiválasztottak a különböző nemzetközi filmfesztiválokra. Vincent című alkotása (Vincent n’a pas d’écailles) az első nagy játékfilmje, amelyben ő maga játssza a főszerepet.

A film kolozsvári bemutatóján is jelen volt. Részt vett a vetítést követő közönségtalálkozón is, melyen a film keletkezésének történetét mondta el.

Megtörtént, hogy egyik alkalommal észrevett egy szokatlan helyen úszó embert. Mikor meglátta, azt gondolta, ez az ember valami szokatlant csinál. Főhősét nem akarta szuperhősként bemutatni. Hangsúlyozta, nem szerette volna hollywoodi szuperhősként bemutatni Vicentet, hanem olyannak, aki különleges képességekkel rendelkezik, viszont a mindennapi élet normáihoz akar alkalmazkodni. A nézők azt kifogásolták, hogy ezt a rendkívüli képességet nem használta ki pozitív irányba.

A rendező szerint mégis vannak pozitív vonatkozások, amelyekben megmutatja jó oldalait is. Egy barátját verekedés során megvéd a támadóival szemben. Máskor az építkezésben használja a rettenetes erejét. A filmjének hősét nem akarja szörnyetegként bemutatni.

A filmezés Franciaországban történt, turisztikai szempontból csodálatos, de elszigetelt tájakon készültek rendkívül szép külső felvételek. A gyönyörű külső tájak a filmnek egy sajátos hangulatát tükrözik, a film látványosságát emelik ki. A rendező szerint a főhős a mindennapi élethez akar alkalmazkodni, ami azért elég nehéz, hiszen nem akarja, hogy ismerősei, barátai, tudjanak különleges képességéről.

Vincent egy verekedés közben a betonkeverő gépet feje felé emeli, majd feldobja egy gépkocsira, mely a súly alatt összetörik. Emiatt menekülnie kellett a rend őreitől. Sajnos rengeteg ellentmondásos cselekményvezetés, szerintem, rontja a francia film szellemességét.

Végül elhatározza, Kanadába megy, olyan helyre, mely e francia településhez hasonlít. Megkérvén barátnőjét, menjen vele. Lucie elfogadja a meghívást.

A rendező a film forgatása során arra törekedett, hogy minél természetesebb helyzeteket teremtsen. Ritkán használta a digitális technikát. Azt akarta, filmben megjelenő színek természetesek legyenek.

Magáról azt mondta, hogy nem hivatásos színész, akrobata. Szereti a sportot, az úszást. Rövidfilmjeiben is szerepel, a Vincent szerepében érzékeltetni akarta, hogy mennyire fontos a mozgás.

A film rajongói számára élményt jelentett a rendező „szemével” is megtekinteni, elemezni, értelmezni az alkotást.

Páll Gyöngyvér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!