ERDON Helyi hírek

2014.10.06. 12:40

Ifjú környezetvédőket képeztek

A temészet védelméről, különböző állat- és növényfajtákról tudhattak meg többet azok a diákok, akik részt vettek az Aqua Crisius környezetvédelmi projektjében. Hétfőn részleteket ismertettek.

A temészet védelméről, különböző állat- és növényfajtákról tudhattak meg többet azok a diákok, akik részt vettek az Aqua Crisius környezetvédelmi projektjében. Hétfőn részleteket ismertettek.

A sporthorgászok Aqua Crisius nevű egyesülete által szervezett, Természet a közösségekben, közösségekkel, közösségekért elnevezésű projekt áprilistól szeptember végéig tartott, mondta el a Bihar megyei Erdészeti Igazgatóság székhelyén szervezett sajtótájékoztatón Andrei Togor projektmenedzser és Mihai Togor, az egyesület elnöke. A különböző, környezetvédelemre nevelő és szórakoztató tevékenységekből álló projektet a romániai MOL és az Együttműködésért létesült Alapítvány támogatta.

Tanulságos volt

A projekten belül szervezték meg a Kárpáti Denevér Napját Les-völgyén, előadásokkal, néptánccal, tematikus dokumentumfilmekkel. Egyúttal három pihenőhelyet hoztak létre a Jád-völgyi környezetvédelmi területen és csaknem ezer nagyváradi, diószegi, köröskisjenői, tenkei, csarnóházi, tisztásfalvi, kisősi és sólyomkőpestesi iskolást vontak be környezetvédelmi tevékenységekbe. Kilencven gyerek vett részt az egynapos Junior ranger egy napra elnevezésű kirándulásokon, s egy tábort is szerveztek a Jád-völgyén, melyen tizenhét iskolás vettek részt.

A kirándulásokon, illetve a tábor alatt a gyerekek az egyesület felszereléseivel megfigyelhették és le is fotózhatták a környék élővilágát. Láttak többek között ritkaságnak számító fekete gólyát, megtanulták megkülönböztetni a kis kócsagot a nagy kócsagtól, fotóztak szitakötőt, békát, megismerték a környék patakjaiban élő apró, védett halfajtákat – de egyebek mellett a tájékozódásról is tanultak, s a szabadban gyújtott tűzzel kapcsolatos tudnivalókat is elsajátították. A tábor alatt amúgy szinte végig esett az eső, de nagyon jó sátrakat kaptak, melyek nem áztak át, mondták a szervezők.

Ezt adják át

Az Aqua Crisius már több éve bonyolít le különféle környezetvédelmi projekteket, az ifjú környezetvédők kiképzése már második éve zajlik, s jövőre is szeretnének környezetvédelmi táborokat szervezni. „Nagy öröm számunkra, hogy fiatal környezetvédőket képeztünk. Ha már gyerekként megértetjük velük, hogy fontos megvédeni természeti örökségünket, akkor ezt fogják ők is átadni az utánuk következőknek” - fejtette ki az egyesület elnöke.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!