ERDON Helyi hírek

2014.10.12. 09:12

Fiatal hagyományápolók találkoztak

Fiatal hagyományápolók találkoztak Mint minden évben, a Német Demokrata Fórum helyi szervezete ismét ifjúsági találkozót tartott Váradon, sok meghívottal. A zenés táncos műsort éjszakáig tartó bál követte.

Fiatal hagyományápolók találkoztak

Mint minden évben, a Német Demokrata Fórum helyi szervezete ismét ifjúsági találkozót tartott Váradon, sok meghívottal. A zenés táncos műsort éjszakáig tartó bál követte.

Jugendtreffen – azaz Ifjúsági Találkozó - 2014, volt olvasható a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermének színpadán szombat délután. Amint Theisz Arnoldtól, a fórum alelnökétől megtudtuk, az idén is mintegy százharminc meghívott érkezett, szerte a megyéből, őket a Mihai Viteazul iskola bentlakásában szállásolták el. Eljöttek fiatalok többek között Felsővisóról, Palotáról, Monospetriből, sőt, a határon túli Nagykállóról is. Viszont a népviseletben történő zenés felvonulásról, melyet vasárnapra tervezetek, le kellett mondaniuk, ugyanis a meghívott zenekar fúvósa eltörte a kezét, tudtuk meg az alelnöktől.

Műsor

A szombati program során Theisz Arnold, Kellermann Ottilia, az ifjúsági tánccsoport vezetője, valamint Demijén Bea fórumtag köszöntötte a jelenlévőket három nyelven és konferálta be a fellépőket. Amint Kellermann Ottilia elmondta, ez a rendezvényük a kisebbségi öntudat elmélyítéséről szól, arról, hogy megmutatják: szeretik és ápolják hagyományaikat.

A program a nagyváradi Friedrich Schiller iskola III.A osztályának műsorával kezdődött: a kicsik tiroli táncokat mutattak be nagy sikerrel, stílszerű öltözékben. Mint megtudtuk, a kicsiket Vasi Krisztina tanítónő és Popovici Cristian készítette fel. Később Camelia Monenci mutatott be egy táncot két társával, mintegy köszönetképp tánctanáruknak, Szilágyi Annamáriának, aki a fórum tánccsoportjait készíti fel rendszeresen. A felsővisói Edelweis néptáncegyüttes következett, ők is hagyományos német táncokat mutattak be. A későbbiek során fellépett a nagykállói Hagyományőrző Kállai kettős tánccsoport, a váradi fórum idősebb tagjainak Enzian tánccsoportja, Rob Vivien, aki énekeket adott elő, a palotai Wilderose ifjúsági tánccsoport, a szatmári Gemeinsam ifjúsági néptánccsoport, a tasnádi, hasonló nevet viselő szintén ifjúsági néptánccsoport; Monospetriből az Immerfrah ifjúsági néptánccsoport lépett fel, majd a nagyváradiak Regenbogen néptáncsoportjának előadása következett. A program a szintén hagyományos, éjfélig tartó ifjúsági bállal folytatódott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!