ERDON Helyi hírek

2014.09.17. 16:06

Ünnepi hangversennyel nyitnak

A 65. évad ünnepi hangversennyel indul csütörtök este 19 órától, a nagyváradi Állami Filharmóniánál. A filharmónia munkatársai és a vendégművészek szerdán sajtótájékoztatót tartottak.

A 65. évad ünnepi hangversennyel indul csütörtök este 19 órától, a nagyváradi Állami Filharmóniánál. A filharmónia munkatársai és a vendégművészek szerdán sajtótájékoztatót tartottak.

Tódor Albert igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, s mondta el, hogy ünnepi műsorral készültek az évadnyitóra. A műsorban Beethoven két műve szerepel: karfantázia, op. 80, valamint a IX. D-moll szimfónia, op.125.

Romeo Rîmbu karmester elmondta: a program remekül illik az alkalomhoz, a szimfóniát már vezényelte néhányszor, azonban – s ez szinte már közhely, de igaz – minden alkalommal új dolgokat fedez fel benne. Ez a természetes érési folyamattal, valamint lelkiállapotával hozható összefüggésbe, hiszen minden, amin a művész keresztülmegy más hozzáállást eredményez és újfajta átélésekkel gazdagítja az előadást.

Mindent kikövetel

Mind a szimfónia, mind a karfantázia remekmű, mely időtállásával bizonyította minőségét, mondta Rîmbu. A publikum főleg az Örömódát ismeri, de túl a kommersz aspektusokon a mű lényegisége teljes odaadást kíván az előadóktól, lehetetlenség hűvös szakszerűséggel közelíteni hozzá, „mindent kikövetel és ennek megfelelő lesz az előadás is”.

Szóltak néhány szót a vendégművészek is. Iulia Merca mezzoszoprán énekesnő, a Kolozsvári Opera énekese a csapatmunka, valamint a művész belső hozzáállásának szerepét hangsúlyozta ki, majd Fülöp Gergely Timea, a Kolozsvári Magyar Opera fiatal szopránénekese mutatkozott be. Tony Bardon kolozsvári tenor a kórus szerepéről szólt, Sándor Árpád basszus énekes pedig, aki szintén a Kolozsvári Magyar Opera tagja, elmondta: izgul, hiszen fontos szerepe van – az ő áriája az első a szimfóniák történetében és az előadás minősége nagyban az ő teljesítményén múlik. Răzvan Dragnea zongoraművész, aki a Karfantáziában közreműködik, arról szólt: Beethovennek ez a munkája sok tekintetben kamaraműnek számít, mely nagyon jól illik a szimfóniához. Romeo Rîmbu hozzátette: az, ami a nézőben megmarad, az pont a művész átélése, amit csak az élő előadás során tud igazán átadni.

A ma esti hangversenyen közreműködik még a Filharmónia Énekkara is, Lászlóffy Zsolt vezényletével. A jövő heti hangversenyen Kodály, Wienawski, Debussy és Ravel művek hangzanak majd el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!