ERDON Helyi hírek

2014.09.07. 17:21

Emlékhelyavatás Biharszentjánoson

Gazdag programkínálat várta a XX. Partiumi Honismereti Konferencia résztvevőit szeptember 5–7. között. A konferencia tudományos része a biharszentjánosi kultúrházban zajlott le. Az első nap délutánján felavatták a Klastrom dombnál felállított emlékhelyet.

Gazdag programkínálat várta a XX. Partiumi Honismereti Konferencia résztvevőit szeptember 5–7. között. A konferencia tudományos része a biharszentjánosi kultúrházban zajlott le. Az első nap délutánján felavatták a Klastrom dombnál felállított emlékhelyet.

Az emlékhelyet jelző márvány monoliton román és magyar nyelven a következő felirat olvasható: „Itt állt az 1215 előtt Keresztelő Szent János tiszteletére alapított bencés kolostor, amelyet 1249-től egy ideig cisztercita, majd ismét bencés szerzetesek, és végül Domonkos-rendi apácák használtak 1563–1567 között.” Bátori Géza, Bors község polgármesterének elmondása szerint az angol és a német nyelvű felirat később kerül majd fel a monolitra. Az emlékhely melletti pannón viszont máris négy nyelven (magyar, román, angol, német) olvasható valamivel bővebben kifejtve az, ami a monoliton is megtalálható. A felirat magyar nyelvű szövege a következő: „Ezen a magaslaton állt a Keresztelő Szent Jánosnak szentelt monostor, melyet a Hontpázmány nemzetség alapított. Az először a Váradi Regestrum-ban, 1215-ben említett kolostor falai közé 1249-től rövid időre ciszterci szerzeteseket telepítettek, majd ismét a bencéseké lett. A hódoltság kezdetén, 1541 után Domonkos-rendi apácák érkeztek Budáról, a Nyulak szigetéről, s ennek a kolostornak a fali között találtak menedéket. Ittlétük első írásos nyoma 1549-ből származik. Az utolsó tizennyolc nővér 1563 és 1567 között távozhatott Nagyszombatra.”

Avatás

Az emlékhelyavatáson Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) elnöke, a honismereti konferencia fő szervezője elmondta, hogy a környéket csak tessék-lássék módon tárták fel régészeti szempontból, mint mondta azért, mert azokat, akik a feltárást végezték, „nem érdekelte a valódi történelem”. Hozzátette, hogy egy alapos archeológiai feltárás véleménye szerint érdekes és értékes dolgokat hozhatna felszínre. Az emlékhelyavatón áhítatot tartott Csomay Árpád biharszentjánosi református lelkész, aki többek között hangsúlyozta, hogy a múltat komolyan kell venni, majd pedig felhívta a figyelmet arra, hogy itt olyan szerzetesek laktak, akik arra oktatták az embereket, hogy van megtartó erő a közösségek számára. „Ha valaki Isten előtt hódol, annak jövendője van” – zárta szavait a lelkész, aki megáldotta az összegyűlteket, míg dr. Dénes László kanonok magát az emlékhelyet áldotta meg. A ceremónia végén megkoszorúzták az emlékhelyet. Koszorút helyezett el Bátori Géza, Bors polgármestere, a PBMET nevében Kupán Árpád és Dukrét Géza, a szentjánosi lakosok nevében Csomay Árpád lelkész, valamint a Határon Túli Magyar Emlékhelyekért Alapítvány nevében Balatoni Istvánné és Blau Iván.

További program

Az emlékhelyavatás után a konferencia résztvevői visszatértek a biharszentjánosi kultúrházba, ahol meghallgatták dr. Dénes Zoltán előadását a biharszentjánosi Johannita lovagokról és kolostoruk történetéről. Röviden bemutatták Wilhelm Sándor könyvét, a napot pedig az Isaszegi Nyugdíjasok Baráti Körének, valamint a helyi református énekkarnak és a Galagonya néptáncegyüttesnek a műsora zárta.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!