ERDON Helyi hírek

2014.07.03. 12:49

Több fűtőtest, több fűtésköltség

A nagyváradi lakótársulásoknak pontosítaniuk kell azokat az adataikat, melyek alapján kiszámolják a lakók hőenergia-fogyasztását.

A nagyváradi lakótársulásoknak pontosítaniuk kell azokat az adataikat, melyek alapján kiszámolják a lakók hőenergia-fogyasztását.

Nagyváradon elterjedt szokássá vált az, hogy a tömbházakban lakók kicserélték régi, még a kommunista rendszerben épített tömbházlakásuk fűtőtesteit, nagyobb, több fűtőtestet szereltek be lakásaikba. Így azonban azokban a tömbházakban, ahol a lakásokba nem szereltek fel a fűtőtestekre fogyasztásmérőt az a méltánytalan helyzet alakult ki, hogy ugyanannyi fűtésdíjat fizetett minden lakó, függetlenül attól, hogy kinek hány és mekkora fűtőteste volt a lakásában. Ezt a helyzetet korrigálandó, illetve a beérkezett panaszokra válaszul az önkormányzat felszólította az érintett lakótársulásokat, hogy leltározzák fel pontosan azt, hogy a lakók milyen módosításokat végeztek a fűtés tekintetében.

Tisztázni az adatokat

Mariana Tiurbe a nagyváradi városháza lakótársulásokkal foglalkozó részlegének tanácsosa kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy meglehetősen sok panasz érkezett a lakóktól amiatt, hogy túlságosan sok fűtésköltséget fizetnek azokhoz képest, akik időközben módosításokat végeztek lakásukban és sokkal több fűtőtesttel rendelkeznek. Mariana Tiurbe kifejtette, hogy abban a pillanatban, hogy valaki több, vagy az eredetinél nagyobb fűtőtesteket szerelt be otthonába, változik a hőenergia-fogyasztás kiszámítása is oly módon, hogy aki több, vagy nagyobb fűtőtestekkel rendelkezik, többet is kell fizessen. Mint Mariana Tiurbe elmondta, tulajdonképpen mindenféle módosítást maguk a lakók kellene automatikusan jelezzenek a lakótársulásnak, de ez e leggyakrabban elmarad. A tanácsos hozzátette, hogy a a következő fűtésszezon kezdetéig be kell fejezni ezt a felleltározást, és az új adatok alapján kell majd kiszámolni a lakók hőenergia-fogyasztását. Amennyiben ezt követően is érkeznek majd panaszok a lakóktól erre vonatkozóan, akkor a városháza ellenőrzéseket fog végezni, és megbírságolja azokat a lakótársulásokat, amelyek nem végezték el a felmérést, illetve a fogyasztást nem az új adatoknak megfelelően számolják ki.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!