ERDON Helyi hírek

2014.07.08. 16:48

Kiszervezendő szociális ellátás

Nagyvárad- Az önkormányzat kiszervezné a Biharpüspökiben felavatott, de még nem működő szociális központ szolgáltatásait. Ez ügyben kedden találkozóra hívták az akkreditációval rendelkező, szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteket a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalába (ASCO).

Nagyvárad- Az önkormányzat kiszervezné a Biharpüspökiben felavatott, de még nem működő szociális központ szolgáltatásait. Ez ügyben kedden találkozóra hívták az akkreditációval rendelkező, szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteket a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalába (ASCO).

Arina Moş vezérigazgató kifejtette: az Európai Unió 2007-2013-re vonatkozó Regionális Operatív Programjának keretében 42 hónap alatt kivitelezték a 3,6 millió lej összköltségvetésű befektetést, melyből az EU által biztosított vissza nem térítendő támogatás értéke 2,7 millió lej volt. Egy leromlott állapotban lévő ingatlanegyüttest újítottak fel, korszerűsítettek és bővítettek 1357,76 négyzetméternyi területen a Biharpüspöki vám mellett. Többek közt akadálymentesítették a bejáratokat, kis parkot alakítottak ki az épület körül, különféle felszereléseket, bútorzatokat és speciális eszközöket vásároltak. A befektetés közvetlen kedvezményezett a Bihar megyében nyilvántartott 20.533 fogyatékkal élő személy, indirekt módon pedig a hozzátartozók örülhetnek az új központ majdani, október 1-je előtti időpontra tervezett megnyitásának.

A 48 ágyas létesítményben ideiglenes és állandó fekvőbeteg-ellátásra, ambuláns kezelésre, tanácskérésre és tájékozódásra egyaránt lehetőség nyílik majd idős vagy fogyatékkal élő személyek számára. Az önkormányzat apportja a dotáció lenne, és tíz évre kötnének partnerszerződést a nyertes civil szervezettel, mely megállapodást a Helyi Tanács is el kell fogadjon. Pályázni július 15-ig lehet.

Egy ajánlat

A tanácskozáson két érdeklődő jelent meg, de konkrét ajánlatot csak Kevin D. Hoy, a Smiles Alapítvány ügyvezető igazgatója tett. Azt javasolta: fokozatosan növeljék a bentlakók számát, tízről húszra, harmincra majd negyvenre. Számításai szerint tíz rezidens esetén a havi költségek 45 ezer lej körül alakulnának, amikor pedig teljes kapacitással működik majd az intézmény, a kiadások alulról súrolják a 100 ezer lejt. Megítélésében a költségvetést negatívan befolyásolhatja, hogy az étkeztetést cateringes módszerrel akarják megoldani, és a nagy létszámú személyzet is gondot okozhat, bár szükség van rájuk. Ugyanakkor az állandó őrző-védelmet is biztosítani kell, tette hozzá. Becslése szerint az első évben körülbelül 50 ezer lejes deficittel lehet majd működtetni az otthont, ha tíz bentlakóról kellene gondoskodni. Húsz rezidenssel, házon belül készülő étellel és külső őrző-védő szolgálat alkalmazásával lenne biztosítva a nullszaldó, a vállalkozás pedig akkor volna életképes, ha több mint 30 személynek nyújtanának szolgáltatásokat, akik havonta 1000-1400 lej közötti összegeket fizetnének ezért.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!