ERDON Helyi hírek

2014.06.25. 11:45

Opera és filmzene a hangversenyen

Az állami filharmóniában csütörtökön operamuzsika és filmzenei csemegék hangzottak el, Sergiu Cârstea trombitaművész, Marius Hristescu karmester és a szimfonikus zenekar közreműködésével.

Az állami filharmóniában csütörtökön operamuzsika és filmzenei csemegék hangzottak el, Sergiu Cârstea trombitaművész, Marius Hristescu karmester és a szimfonikus zenekar közreműködésével.

Az elmúlt héten beharangozott hangverseny – egyébként ötletesen – CineOpera címet viselte, melynek keretében operanyitány, operaáriák, valamint filmzenék csendültek fel. A zeneszámok nagy részét Sergiu Cârstea trombitaművész a Temesvári Nemzeti Opera szólamvezetője adta elő, a nagyváradi filharmónia szimfonikus zenekarának közreműködésével.

Elsőként a szimfonikus zenekar tolmácsolásában Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) Varázsfuvola című operájából a nyitány csendült fel, majd ezt követően ugyancsak a Varázsfuvolából az Éjkirálynő áriája, Sergiu Cârstea trombitaművész előadásában. Leó Delibes (1836–1891) francia zeneszerző Lakmé operájából a közkedvelt Csengettyű áriát hallgathattuk meg, ugyancsak a trombitaművész előadásban. Elég különleges érzés volt, hogy ily módon hallhattunk vissza egy áriát, de nem ért bennünket csalódás. Ezt követően Gioacchino Rossini (1792–1868) olasz zeneszerző közismert operájából, A sevillai borbélyból Rosina cavatinája csendült fel. Az est első felében Giocomo Puccini (1858–1924) három operájából – Manon Lescaut, Turandot, Tosca – hangoztak el zeneszámok. Elsőként a szimfonikus zenekar előadásában a Manon Lescautból az intermezzo, majd trombitaszólóban a Turandotból Liu áriája, a Toscából Tosca áriája hangzott el Sergiu Cârstea előadásában. Az est karmestere a craiovai születésű Marius Hristescu volt, aki karmesteri tevékenysége mellett mint zeneszerző is jeleskedik. Csütörtök este az egyáltalán nem könnyű karmesteri feladatot kitűnően látta el.

Filmzene

Az est második részében filmzenei művek csendültek fel. Nemrég írtam egy néhány héttel ezelőtti filmzenei koncert után, hogy „a filmzene a film képsorait kísérő muzsika, mely a film megnézése által keltett élmény szerves része” (Wikipédia), most is csak a zenében gyönyörködhettünk. Elsőként A 007-es ügynök filmzenéje csendült fel, ezt követte a Gladiátor film betétdala, de meghallgattuk a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Titanic, a Volt egyszer egy Amerika, valamint a Schindler listája filmzenéjét. Az utóbbi zene közismerten hegedűszólóra íródott, most azonban trombita szólóban hallgathattuk meg, így is szépen hangzott. A koncert végén a közönség elismeréssel jutalmazta az előadóművészt, a karmestert, valamint a nagy zenei tudással rendelkező nagyváradi szimfonikus zenekart. Az ütemes taps arra késztette az előadóművészt, hogy ráadásként Az óceánjáró zongorista legendája című filmzenét is előadja. Meggyőződhettünk arról, hogy Sergiu Cârstea trombitaművésznek igen széles a repertoárja, mely magába foglal operamuzsikát, de a filmzene sem idegen számára. Talán az előadott művek előtti ismertető beszéde rövidebb is lehetett volna, de ha ő így látta jónak…

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!