ERDON Helyi hírek

2014.06.05. 13:13

A gyermekhalál mindennapos Romániában

Utolsó Románia az EU-ban a gyermekek egészségügyi ellátása tekintetében is. Cselekedni gyorsan kellene, de csak lassan lehet. Az első konferencia mindenesetre megvolt.

Utolsó Románia az EU-ban a gyermekek egészségügyi ellátása tekintetében is. Cselekedni gyorsan kellene, de csak lassan lehet. Az első konferencia mindenesetre megvolt.

Ötóránként meghal egy öt év alatti gyerek Romániában. A kórházi kezelés a gyerekek esetében háromszor-négyszer drágább, mint a különböző megbetegedések megelőzése lenne. Ráadásul aki túléli a gyerekkort, annak a várható élettartama is rövid, tekintve, hogy Romániában ez 73 év és 5 hónap – amivel szintén utolsók vagyunk az Unióban. Van viszont, amiben az elsők: itt hagyják el a legtöbb gyermeket a szülők, itt megy abortuszra a legtöbb tizenével (8500/év), itt verik a legtöbbször a gyereket az iskolában. Ez csak néhány statisztikai adat abból a rengetegből, amelyik azt mutatja, hogy az ország a gyermekek (egészségügyi) ellátása terén is kritikán alul teljesít. Az ország egyébként összesen 25 témakörben sereghajtó az EU-ban. Az egészségügyben érintett kormányzati és nem kormányzati tisztségviselők, egészségügyi vezetők néhány napja tartották meg első országos konferenciájukat a témában Bukarestben. Az egyik szervező, Biró Rozália szenátor nyilatkozott tegnap Váradon a részletekről.

A fő gondok

A Szenátusban tartott tanácskozáson azonosították azokat a fő témaköröket, amelyekben a leggyorsabb előrelépésre lenne szükség és vegyesbizottságokat alakítottak minden témakörben. Ezek fél évig csak a gondokat írják össze, utána lehetséges megoldásokat javasolnak – de azt Biró is elismeri, hogy gyors változás nem várható, és átható reform sem, legfeljebb kis lépések. A következő fő problémákat, témaköröket állapították meg: megelőzés, azaz akció a problémákra való reakció helyett, a kismamák ellátásának javítása, a szakoktatás fejlesztése, az iskolai egészségügyi ellátás modernizálása, a szexuális nevelés korszerűsítése, az örökbefogadás jogi szabályozása, a fogyatékkal élő gyerekek jogainak érvényesítése. Év végén újabb konferencián összesítik a javaslatokat. Biró Rozália szerint a gyökeres változáshoz még csak egységes stratégiák sincsenek Romániában. Hozzátette: ha ez így megy, tíz év múlva is ugyanitt tartunk, és csak tűzoltó módszerekkel orvoslunk néhány problémát.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!