ERDON Helyi hírek

2014.05.08. 13:07

Látványos Varadinum-kezdés

Nagyvárad- Noha előrendezvények már pénteken és szombaton is vannak, hivatalosan május 11-én, vasárnap kezdődik a XXIII. Festum Varadinum. A nyitónapon este látványos színházi előadás lesz a vársáncban.

Nagyvárad- Noha előrendezvények már pénteken és szombaton is vannak, hivatalosan május 11-én, vasárnap kezdődik a XXIII. Festum Varadinum. A nyitónapon este látványos színházi előadás lesz a vársáncban.

A sajtó képviselőit Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke köszöntötte a csütörtöki tájékoztatón.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, kuratóriumi tag arra hívta fel a figyelmet: május 11-én, vasárnap 19-19.30 óra közti kezdettel látványelemekben bővelkedő ingyenes szabadtéri előadás helyszíne lesz a vársánc, ugyanis a békéscsabai Jókai Színház tagjai lépnek fel a Monte Cristo grófja című kétrészes musicallel. A pontos kezdési időpontot azt teszi „bonyolulttá”, hogy egy hőlégballon is feltűnik, s a repülőtér nem engedélyezte ennek felemelkedését este fél 7 óra előtt, mert ellenkező esetben megjelenne a radaron, s ez jogi következményekkel járna. „A hatás azonban megéri a várakozást”- hangsúlyozta, hozzátéve: olyan jeles alkotók és előadóak működnek közre, illetve szerepelnek, mint például Vastag Tamás, a X Faktor tehetségkutató egyik résztvevője vagy Szomor György zeneszerző, rendező, előadóművész, akivel egy másik musical kapcsán is együttműködik az általa vezetett intézmény.

A főigazgató azt is elújságolta, hogy a zárónapon, május 18-án, vasárnap 19 órától, a díjkiosztó ünnepség után Szophoklész Antigoné című drámáját lehet megtekinteni a színházban, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadásában. Érdekessége, hogy váradi, illetve innen elszármazott vagy a városhoz kötődő alkotók, művészek tűnnek fel benne, vagy működnek közre valamilyen formában, mint például Kardos M. Róbert, Pál Hunor, Miske László és Újhelyi Kinga színművészek, Anca Bradu rendező vagy Horváth Károly zeneszerző. Bár bérletes előadás, ingyenes meghívókat is lehet igényelni a helyek függvényében az RMDSZ titkárságán. Kardos M. Róbert Jászai-díjas színművész megtiszteltetésnek és kihívásnak nevezte, hogy részt vehet a záróelőadáson. Kijelentette: az ókorkutatók szerint Antigoné „egyetlen hibája, hogy tökéletes”, és nagyszerűsége minden más ókori drámát háttérbe szorít. Emellett tananyag is, könnyen eladható, és olyan örök igazságok hangzanak el benne, mint például: nem gyűlöletre, hanem szeretetre kell születni, vagy a bölcs belátás többet ér minden adománynál.

Gajai Ágnes színművésznő Edit Piaf et Agnes című önálló, személyes hangvételű és szemléletű előadóestjét emelte ki, melynek helyszíne az állami filharmónia lesz, május 13-án, kedden 19 órától. Úgy fogalmazott: egy kicsit fél a nagyobb tértől, mert eddig stúdióteremben játszotta, de reméli, minden rendben lesz. A visszajelzések jók, voltak, akik azt mondták: a látottaknak, elhangzottaknak köszönhetően újra megtanultak érezni, mások pedig a negyvenes, ötvenes évek váradi hangulatát idézték fel magukban a felcsendült sanzonok hatására.

Iskolai programok

Pásztor Gabriellától, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónőjétől megtudtuk, hogy tizenkét iskolai vagy gyermeknek szánt rendezvényre lehet számítani öt iskolában, illetve egy alkalommal szabadtéren. Május 12-én, hétfőn 17 órától Tabéry-emlékest lesz a Szent László Líceum dísztermében. 18 órától Gryllus Vilmos és zenészbarátai lépnek fel a Magnólia téren. Hétfőn 13, kedden és szerdán pedig 12 órától Varadinum Junior címmel zajlik ifjúsági kulturális rendezvény a Mihai Eminescu Főgimnáziumban. Kedden 10 órától iskolanapot tartanak a Szent László Líceumban, a Szacsvayban pedig két eseményt is szerveznek: 14 órától szimultán sakkversenyre kerül sor körülbelül negyven diák és Szél Sándor okleveles sakkmester részvételével a tanintézmény udvarán, 16 órától pedig Generációk párbeszéde címmel az iskola szerepéről beszélgetnek régi és mai tanárok egykori és jelenlegi diákokkal. Szerdán 13.30 órától a Holnaposok-szoborcsoportnál magyar középiskolások szavalnak, illetve a Szacsvay és a Juhász Gyula általános iskolák diákjai énekelnek. Csütörtökön két alkalommal is lehet találkozni Varró Dániel költő, íróval a Szacsvayban: 12 órától a gyerekek, 17.30 órától a szülők tehetik ezt meg. Szintén május 15-én hagyományőrző gyermekfoglalkozások várják a megszólítottakat a Kanonok sor 25. szám alatt, a Partiumi Háló Egyesületnél. Pénteken 10-től a Lorántffy Gimnáziumban tartanak iskolanapot, 16.30 órától az Ady líceumban rendeznek történelmi vetélkedőt Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak.

Sportrendezvények

Botházy Nándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke két sportrendezvény nyomatékosított, melyek esetében egyaránt a Ferencvárosi TC játszik főszerepet. Május 11-én, vasárnap 17 órától egy hétig megtekinthető Albert Flórián-emlékkiállítás nyílik a Lorántffy Egyházi Központban, családtagok és FTC-vezetők részvételével, május 16-án, pénteken 18 órától pedig FTC- Bihar FC öregfiú gálamérkőzésre kerül sor a Bihorul sportpályáján. Többek közt ismét látható lesz „munka” közben Détári, Lipcsei, Dragóner, Kulcsár és Cigan.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!