ERDON Helyi hírek

2014.05.13. 12:49

Kultúrák találkozása a Szent Lászlóban

Nagyvárad - Mintegy két évtizede szervezik meg a Varadinum rendezvénysorozat keretében a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum iskolanapját. Idén is ki-ki megtalálhatta a kedvére való programot.

Nagyvárad - Mintegy két évtizede szervezik meg a Varadinum rendezvénysorozat keretében a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum iskolanapját. Idén is ki-ki megtalálhatta a kedvére való programot.

Ottjártunkkor A Legjobb Szakács elnevezésű főzőverseny elbírálása zajlott éppen. Mint megtudtuk, két elemi tagozatos diák, valamint két profi szakács zsűrizte a diákok és szüleik által otthon elkészített eledeleket. A programot Ilisie Luminiţa és Mosoni Erika román szakos tanárok vezették, akik elmondták: kétfős csapatok nevezhettek be a versenyre, „édes” vagy „sós” kategóriában, s a receptek egy kiadványban látnak majd napvilágot. Sok ínycsiklandónak tűnő főfogást és desszertet láttunk – például krumplilevest tárkonnyal, lángolt kolbásszal és tojásgombóccal, kínai tavaszi tekercset, erdei gyümölcs tortát, mákos amerikai palacsintát – és még sorolhatnánk. Negyedik éve szervezik meg ezt a versenyt, s az idén is népszerűnek bizonyult.

Programok

Egy másik osztályban drogellenes programon vettek részt a diákok, Csabai Tünde vezetésével. A román nyelven zajló foglalkozáson ismeretterjesztő filmet néztek meg a résztvevők, majd a témához kapcsolódó kerekasztal beszélgetés volt, később a diákok drogellenes szlogeneket találtak és plakátokat készítettek ezekkel.

Szintén kedden délelőtt a nulladik osztályosok közös faültetésen vettek részt a Szent László speciális óvodába járó gyerekekkel. Az ilyen közös rendezvények mind az egészséges, mind a fogyatékkal élő gyerekek számára fontosak - mondta Szép Judit óvónő – előbbiek ugyanis megtanulják elfogadni a másságot, utóbbiaknak pedig a barátkozásban, a kapcsolatok kialakításában nyújt segítséget.

A sportmérkőzések az idei iskolanapon is fontos szerepet kaptak: volt labdarúgó, illetve kézilabda mérkőzés a tanárnők és a diáklányok, a tanárok és a diákok között, valamint kosárlabda büntetődobó verseny, külön lányoknak és fiúknak. A mérkőzések között mazsorettek szórakoztatták a közönséget.

Egyéb programok, a teljesség igénye nélkül: angol nyelvverseny, iskolaújság szerkesztés, gulyásfőzés, „Pénzügyi tízpróba” gazdasági verseny, graffitiverseny az iskola hátsó udvarán. Vetítéssel egybekötött előadás is zajlott „Arizonai és utahi kalandozások a Grand Kanyonon” címmel, Pásztai Katalin előadásában.

Zalder Éva iskolaigazgató elmondta: Kezdetben voltak a Szent László vetélkedők, ezt követték a sokszínű, olykor egész napos rendezvénysorozatok, melyek bállal zárultak. A rendezvények tematikája is változott, az uniós műsorokat felváltották a környezetvédelemre, egészséges életmódra irányuló programok. A tegnapi iskolanap a Kultúrák találkozása címet viselte és háromnegyed nyolckor, közös imával kezdődött. Az idén is nagy hangsúlyt helyeztek a sportra, a nyelvismereti vetélkedőkre, valamint a román nyelvű programokra, melyeknek az egyik szerepe az, hogy a diákok megbarátkozzanak a román nyelvvel. A médiaműhely is fontos – ennek folyamán a diákok elsajátítják az újságírás alapjait és összeállítják a Szósz-ék című diáklap anyagát, mely egyrészt az iskola tevékenységeinek krónikája, de egyben iskolanépszerűsítő szerepe is van. A felelős tanárok, Kovács Márta és Rázmán Enikő szabad kezet adnak a diákoknak abban, hogy összeállítsák a diáklapot, de egyúttal összefogják az egészet és ügyelnek a színvonal megőrzésére.

„Az iskolanap lehetőséget nyújt arra, hogy tanárok és diákok kilépjenek a hagyományos szerepükből, a közös programok során a diákok és a tanárok közelebb kerülhetnek egymáshoz. Jó, mert kiderülhet, hogy miben tehetségesek még a diákok, ami a napi rutin során nem mindig válik nyilvánvalóvá. A diákok megtanulják felállítani prioritásaikat, beosztani az idejüket” - tette hozzá Zalder Éva.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!