ERDON Helyi hírek

2014.05.14. 14:41

Közel hozzák az életet a fizikához

Kolozsváron az EmpirX Alapítvány szervezésében zajlott le a hét végén a „Mindennapok fizikája” (MIFIZ) verseny és a „Kísérletszombat”, melyet a Babeş- Bolyai Tudományegyetem Fizika Karával közösen szerveztek.

Kolozsváron az EmpirX Alapítvány szervezésében zajlott le a hét végén a „Mindennapok fizikája” (MIFIZ) verseny és a „Kísérletszombat”, melyet a Babeş- Bolyai Tudományegyetem Fizika Karával közösen szerveztek.

Élményt jelentő MIFIZ vetélkedő

Káptalan Erna a Báthory István Elméleti Líceum fizika tanára, a kolozsvári EmpirX Egyesület alelnöke a verseny szervezőjét a rangos rendezvényről kérdeztem:

- Az EmpirX Egyesületben több fizika tanár a fizika népszerűsítését tűzte ki célul. A MIFIZ csapatverseny, a hagyományos feladatok mellett helyet kapnak a fejtőtörők, a keresztrejtvények, szövegértelmezési feladatok és a tapasztalt jelenségekkel kapcsolatos kérdések.

A 2014-es évben megtartott 14. MIFIZ vetélkedőre 354 diák iratkozott fel. A gyermekek 8 megyéből jöttek Kolozsvárra. Regionális verseny, mely az Oktatásügyi Minisztérium programjában is szerepel. Erre a versenyre a jelek szerint szívesen jönnek. Köszönhetően annak is, hogy a megoldandó feladatok jól átgondoltak, és kellő felkészültséggel, ráfigyeléssel a tanulók megoldhatják a feladatokat. Nagyon mozgalmas verseny.

- Melyek azok az élmények, amiket a diákok magukkal visznek?

Azt hiszem, elsősorban az élményt. Nevezetesen azt, hogy a fizika érdekes. A fizika nemcsak papíron történik. A fizika gyakorlati tudomány, és minden megnyilvánulása körülöttünk jelen van. Fel kell ismerni a jelenséget, és már is lehet tanulmányozni.

Egy ilyen verseny költséges. Az anyagiakat meg kell pályázni, ami fejenként a 100 Ron lejt meghaladja. De már van egy magyar vállalkozói réteg, amelyre lehet számítani, hajlandó támogatni.

Cseh Gyopárka a Báthory István Elméleti Líceum fizika tanára szerint nem csak a tárgyi tudáson van a lényeg. Összképet kell, lásson a gyermek. A feladatok úgy vannak összeállítva, hogy ne csak a fizikával foglalkozó kérdések legyenek, hanem utaljanak a szövegértésére is.

A versenyzők különböző iskolákból jöttek. Különböző tanárok készítették fel. Összesen 90 csapat van, VI-VIII és IX- XI. osztályból. Főleg szaklíceumos osztályok vannak jelen. Mivel a legtöbb kérdés gyakorlati jellegű, megfelelő eszközökkel rendelkezve, méréseket tudnak megejteni. Tehát oly nagy tárgyi tudás nem szükségeltetik. Nincs szükség nagy matematikai apparátusra. A lényeg az, hogy közel hozzák az életet a fizikához. Lássák gyakorlatban, a mindennapi életben, hol a fizika, mennyire van szükség rá. A feladatok megfogalmazásának nyelvezete lehetőleg diák- barát legyen. Az együtt történő kísérletezés, az együtt gondolkodás sokszínűsége modelláló hatással van a versenyzőkre, a fölszabadultság érzete szintjén.

A tanárok minden feladatot, amit kidolgoztak, előzőleg le is ellenőriztek, hogy gyakorlatban kivitelezhető-e. A kísérleti eszközök csapatokra szabottak. Ennek következtében nincs vesztes, mert minden egyes résztvevő valami többlettel hagyja el a verseny helyszínét. Mondhatnánk, a győztesek hada távozik egy hasznos, jól átgondolt vetélkedőről. Egymás megismerése és kapcsolatteremtése, a közös pizza evése egyedi élményt jelent. Az ősi iskola falai, a jelenlegi tanárai jövőben is várják a versenyzőket.

Szabó Sámuel, a Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium X. osztályos tanulója szerint a tételek világosan, érthetően voltak megszerkesztve. A mindennapok közelsége, gyakorlatisága érződött bennük. Felkészítő tanárja Székely Zoltán fizika tanár. Lelkiismeretes felkészítésének köszönhetően a tételek megoldása számára nem jelentett nehézséget. Hatodikos kora óta minden évben versenyzett.

Tankó Balázs a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum XI. osztályos tanulója annak örvendett, hogy eljutott erre a versenyre. Az iskolában inkább az elméleti részekkel foglalkoznak. Ha valamit lát, akkor azt sokkal jobban megérti, mintha csak a füzetben látottakat biflázná. A középiskola elvégzése után orvosira szeretne felvételizni.

A MIFIZ verseny díjazottai

Az első díjas csapatokat soroljuk, de sok második, harmadik díj és dicséretet nyert csapatot is megnevezhetnénk.

Első díjat nyertek:

XI. osztályos Fizikakalandorok csapata (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmár. Felkészítő tanár Csipkés József).

X. osztályos ACsJ/10 „Wunder Kinder” (Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Kolozsvár. Felkészítő tanár Vörös Alpár)

X. osztály Utánfutók (Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár. Tanár Káptalan Erna)

IX. osztály BF9A csapat (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely. Tanár: Szász Ágota).

VIII. osztályos Paszkaloszaurusz csapat, Horváth János Elméleti Líceum, Margita. Tanár: Rend Erzsébet.

VII. osztály – Báthory csapat, Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár. Tanár Cilli Péter).

VI. Osztályos BF6 csapat, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely. Tanár Dávid Anikó).

Kísérletszombat

Május 10-én a BBTE Farkas utcai főépületének folyosóin és az udvarán, termeiben zajlott az ugyancsak nagy népszerűségnek örvendő Kísérletszombat, melyen a szervező diákok és oktatók rendkívül érdekes kísérletekkel várták az érdeklődőket. A következő kísérleteket mutatták be: robbantás szárazjéggel, suttogás parabolaantennába, erős mágnesek, bizalominga, labirintusok, látványos optikai kísérletek és még sorolhatnánk, ha a labirintusokban nem tévedtünk volna el.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!