ERDON Helyi hírek

2014.05.06. 14:29

Könyvadomány a PKE-nak

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezete könyvadományt nyújtott át tegnap a Partiumi Keresztény Egyetem számára.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezete könyvadományt nyújtott át tegnap a Partiumi Keresztény Egyetem számára.

A magyarországi Osiris kiadó kiadványait Nagy József Barna és Török Sándor az EMNT partiumi, illetve Bihar megyei elnöke adták át dr. János Szabolcs rektornak. Tegnap koradélután a PKE rektori hivatalában Nagy József Barna felidézte: az Osiris kiadó és a Pro Minoritate Alapítvány közösen döntöttek úgy, hogy Erdélyben az EMNT kapja meg az Osiris által felajánlott könyveket. Az EMNT már korábban megkezdte a kapott könyvek szétosztását iskolák, civil szervezetek, könyvtárak között, és most jött el a pillanat, hogy a PKE is kapjon ezekből az értékes kiadványokból. Török Sándor ehhez hozzáfűzte, hogy igen nagy értékű, a szakoktatásban felhasználható könyvekről van szó. Dr. János Szabolcs rektor megköszönte a felajánlást, annál is inkább, mert mint fogalmazott: „itt olyan könyveket látok, amelyek kilencvenkilenc százaléka bevonulhat a napi oktatásba, a másik egy százaléka pedig olyan díszes kiadás, hogy azt féltett kincsként fogjuk őrizni, nyilvánvalóan hozzáférhetővé téve a hallgatók számára. Az Osiris munkák tankönyvnek minősülnek, és a most kapott kiadványokat használhatják majd a reklámgrafika, a magyar, az angol szak, a teológia szakos hallgatóink.”

Adományok

A rektor felidézte, hogy az elmúlt időszakban több könyvadomány érkezett az egyetemre, ebbe a sorba tartozik Görömbei András adománya, Tamás Attila hagyatéka, és hasonló céllal az Eötvös kiadó is megkereste az egyetemet. „Az adományozók gondoljanak arra, hogy a könyvek a lehető legjobb helyre, az egyetemi oktatásba kerültek, annál is inkább így van ez, mert nekünk nem mindig van kellő gazdasági forrásunk arra, hogy az egyetem könyvtárát önerőből fejlesszük” - mondta a rektor. A most kapott könyvek sorsát illetőn János Szabolcs tudatta: azokat a kiadványokat, amelyekből csak egy példány van, nem kölcsönzik ki, viszont amely könyvekből több példány van, az egyik olvasótermi, a többi kölcsönözhető példány lesz. Az intézményből az egyetem hallgatói és munkatársai kölcsönözhetnek könyveket, de kívülállók is bemehetnek napi jeggyel a könyvtárba, és olvashatják az ott lévő kiadványokat, ők azonban nem kölcsönözhetnek. Egyébként a könyvtár munkanapokon 9-20 órák között van nyitva. Végezetül kérdésünkre válaszolva János Szabolcs jelezte, hogy várhatóan idén nyáron elkezdődik a PKE új épületének építése. Az ingatlan el kell készüljön jövő év májusáig, mert máskülönben az egyetem vissza kel adja az építkezésre kapott anyagi támogatást. A leendő épületben egy egész emeletet foglal majd el a könyvtár, ahol az előzetes számítások szerint mintegy nyolcvanezer könyvet lehet majd tárolni. Jelenleg a PKE könyvtárának mintegy 37 ezer kötetből álló könyvállománya van.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!