ERDON Helyi hírek

2014.04.28. 15:51

Vegyszerek: láthatatlan veszély nálunk is

A Munkavédelmi Világnap alkalmából szervezett gyűlést hétfőn a Bihar megyei Területi Munkavédelmi Felügyelőség. Mivel az idei világnap témája a vegyszerekhez kapcsolódik, ezt a témát dolgozták fel.

A Munkavédelmi Világnap alkalmából szervezett gyűlést hétfőn a Bihar megyei Területi Munkavédelmi Felügyelőség. Mivel az idei világnap témája a vegyszerekhez kapcsolódik, ezt a témát dolgozták fel.

Az egybegyűlt cégképviselőket Marius Rotar, a Területi Munkaügyi Felügyelőség vezetője köszöntötte, majd Ioan Bodea, az intézmény felügyelője tartott előadást a vegyszerek elterjedéséről, a veszélyekről, melyeknek okozói lehetnek.

Adatok

Világszerte kihívást jelent, hogy a vegyszerek használatát hogyan lehetne biztonságosabbá tenni, hangzott el. Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a vegyszerek száma és egyre szélesebb körben használják ezeket – például míg 1960-ban egymillió tonna vegyszert használtak el évente a földön, 2010-ben ez a szám a négyszázszorosára nőtt. Jelenleg mintegy 80 ezer féle vegyszert használnak világszerte, s ezek közül 150-200 közötti a rákkeltő, mutagén hatású. Mindazonáltal mind a mai napig nincs egy biztonságos módszer, amellyel számon tartható, hogy pontosan milyen vegyszereket használnak a földön és hányan vannak kitéve az ebből adódó veszélyeknek.

Láthatatlanul

Egyrészt újabb és újabb vegyületek jelennek meg, ezeknek a bevizsgálása viszont sokkal lassúbb folyamat. És míg egyes vegyszerek esetében nyilvánvaló a káros hatás – például a savak, lúgok, amelyek látható sebeket okoznak a bőrön - léteznek sokkal alattomosabb vegyületek is, melyek a vérkeringésbe kerülnek és ott pusztítanak, láthatatlanul – hangzott el az ülésen.

Mint elhangzott, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 2,34 millióan vesztik el életüket munkabalesetek és szakmai ártalmak miatt, ezen belül a vegyszerek több mint 400 ezer személy halálát okozzák évente. Az európai Unió tagországaiban a munkabalesetek és szakmai ártalmak miatti elhalálozások száma évente több mint 160 ezer, s az eseteknek csaknem a felét veszélyes vegyszerek okozzák.

Az is elhangzott: a vegyszerek besorolása nem egységes, ugyanazt a vegyületet például Amerikában és Európában veszélyesnek tartják, Indiában és Kínában pedig nem.

El sem olvassák

Az előadás végén Ioan Rădulescu munkabiztonsági felügyelő hozzátette: nálunk az a helyzet, hogy a szükséges iratok rendszerint megvannak, azonban az érintett cégek képviselői gyakorta el sem olvassák az adott vegyszerekkel kapcsolatos biztonsági előírásokat, nem tudják például, hogy milyen anyagokkal nem szabad érintkezzen, s rendszerint védőfelszereléseket sem használnak.

Amint a későbbiek során elhangzott, az első negyedév során 1019 esetben konstatáltak szabálytalanságokat Bihar megyei cégeknél. 939 esetben figyelmeztettek, 80 esetben pedig bírságot róttak ki, összesen 385 ezer lej értékben.

Az idén egy halálos munkabaleset történt és tizenöt olyan, melynek következtében az érintett időszakosan munkaképtelenné vált.

Neumann Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!