ERDON Helyi hírek

2014.04.22. 13:53

Valóban Iskola másként Paptamásiban

A paptamási iskola rendkívüli programmal készült az Iskola Másként hét eltöltésére: nemcsak iskolánk diákjai választhattak a sokszínű kínálatból, hanem visszatérő német vendégeink is csatlakozhattak a gondosan megtervezett programokhoz.

A paptamási iskola rendkívüli programmal készült az Iskola Másként hét eltöltésére: nemcsak iskolánk diákjai választhattak a sokszínű kínálatból, hanem visszatérő német vendégeink is csatlakozhattak a gondosan megtervezett programokhoz.

Évente látogatnak 2008 óta iskolánkba a müncheni Nymphenbürger Schule diákjai és tanárai. Gyümölcsöző barátságunk bizonyítéka ez a hasznosan és kellemesen eltöltött hét is. Újra bebizonyosodott, hogy a sokszínűség igazán gazdagság, a multikulturalitás nem csak üres frázis, de élő valóság: magyarok, románok német barátaikkal angol nyelven, és nem utolsó sorban a barátság nyelvén juttatták kifejezésre gondolataikat, érzéseiket. A kommunikációt nagymértékben megkönnyítette az együtt végzett munka, a kirándulás, a kézművesség és a sport közös nyelve, valamint az a nyitottság, amely a hét tevékenységeinek minden résztvevőjét jellemezte nemzetiségtől függetlenül. A Határon átnyúló barátságok-projekt sikerességéhez hozzájárultak még a közös étkezések, az egymás néptáncaiba való betekintés lehetősége egy közös táncos délutánon. Német barátaink számára kuriózumnak számított a hagyományos disznóvágás, és a szekérrel történő farmlátogatás.

A kedvesség nyelve

A családlátogatás alkalmával az iskola diákjai saját otthoni világukba kalauzolták új barátaikat, az iskolában pedig közösen vettek részt a bútorfestésben, a kézműves műhelyeken, a falu határában levő háborús emlékek felkutatásában, dramatikus játékokban. A közös járdaöntés, festés, csiszolás, virágültetés mellett, a vendégek egy-egy óvodai foglalkozásra is sort kerítettek, bebizonyítva, hogy a nevetés, a kedvesség nyelve bárki által érthető. A hét visszatérő motívuma a nagy sikernek örvendő Happy-tánc, amelybe kortól, nemtől és betöltött tisztségtől függetlenül mindenkit sikerült bevonniuk. A zene nyelvén megnyilvánuló öröm, reméljük, a további együttműködésre is alapot teremt. Ezúton fejezi ki az iskola vezetősége köszönetét minden pedagógusnak és iskolai alkalmazottnak, akik legjobb tudásuknak és szakterületüknek megfelelően hozzájárultak e hét sikeréhez. Így történhetett ez az iskola másként vasárnaptól vasárnapig.

Az iskola vezetősége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!