ERDON Helyi hírek

2014.04.08. 11:43

Népi mondókaverseny ovisoknak

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében zajlott le kedden délelőtt a nagyváradi Orsolya Óvodában a Tapsolj egyet pajtás című népi mondókák versenye.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében zajlott le kedden délelőtt a nagyváradi Orsolya Óvodában a Tapsolj egyet pajtás című népi mondókák versenye.

A program felelőse Szabó Anna óvodapedagógus, a verseny előtt lapunknak elmondta: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat már évek óta megrendezi a Tapsolj egyet pajtás elnevezésű népi mondókaversenyt. Először csak iskolásoknak hirdették meg, de immár negyedik éve óvodások számára rendezik meg ezt a versenyt, lévén, hogy az óvodás gyermekek életkorának legmegfelelőbb versformája a mondóka. „Célunk az volt, hogy megőrizzük, továbbadjuk azokat az értékeket, amelyek mai világunkat is harmonikusabbá tehetik. A mondókák, gyermekjátékok ősi örökségünk részei, melyet célunk és feladatunk minél szélesebb réteg számára visszacsempészni”- fogalmazott a programfelelős.

Mindenki nyert

A versenyen az Orsolya óvoda két csoportja mellett a váradi 25. és a 30. számú óvodák egy-egy csoportja vett részt. A húsz résztvevő gyermek ötfős csoportban versengett, és a zsűri tagjai is gyerekekből állnak. „Persze a versenyt idézőjelben kell érteni, hiszen győztes mindenki, és nem csak maguk a csapatok, hanem a csoporttársaik is, hiszen a felkészülés együttesen történt, és hogyha a felkészülés alatt a gyerekek megtanultak öt új mondókát, öt új népi gyermekjátékot, tíz névcsúfolót és négy találós kérdést, akkor mindenki nyert. Ezért nincs is rangsorolás a vetélkedőn” - fejtette ki Szabó Anna. A változatos vetélkedő a tréfás felelgetők felismerésével kezdődött, majd névcsúfolókat kellett mondjanak a csapatok. Ezt követte a népi mondókák felismerése és előadása egy-egy rajz alapján, majd egy találós kérdést kellett megfejtsenek, de a megfejtést nem szóban, hanem rajzban kellett megadniuk. A rendezvény a gyermekjátékok bemutatásával és táncházzal zárult. A verseny végén minden csapat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által felajánlott ajándékcsomagokat vett át: minden csoport kapott egy játékokkal teli zacskót, emellett minden gyerek kapott egy elektromos órát.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!