ERDON Helyi hírek

2014.04.09. 14:40

Mestersége védjegye: a védjegy

Varga Gábor író, az Állami Találmányi és Védjegyhivatal volt vezérigazgatója Confessionis, avagy egy Bukarestbe „száműzött” nagyváradi töprengései című kötetét mutatták be kedden délután.

Varga Gábor író, az Állami Találmányi és Védjegyhivatal volt vezérigazgatója Confessionis, avagy egy Bukarestbe „száműzött” nagyváradi töprengései című kötetét mutatták be kedden délután.

A kötetbemutatóra a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumtermében került sor a szerző jelenlétében, nagy érdeklődés mellett. A Riport kiadó gondozásában megjelent kötetet Szilágyi Aladár közíró méltatta, elmondva, hogy számos műfajú kötet ez, hiszen van benne naplójegyzet, úti leírás, elmélkedés, lírai vallomás, interjú, stb. Ezeknek a szövegeknek egyetlen szervezőelve az időrendiség, de így is regényként olvasható a kötet. Mint mondta, a „regény” Varga Gábornak az Állami Találmányi és Védjegyhivatal (OSIM) igazgatójává való kinevezésével kezdődik. Ez volt a legelső romániai intézmény, amely már a EU-csatlakozás előtt teljesítette az uniós elvárásokat, és ebben Varga Gábornak komoly szerepe volt. A kötetben megjelenik a mai Bukarest hű képe is, többek között a balkáni felületesség, az idegen mentalitás, az intrikák. Végezetül Szilágyi Aladár említést tett az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) által Varga Gábor ellen kezdeményezett bűnvádi eljárásról is, amelynek nyomán a bíróság elítélte őt hivatali visszaélés miatt. A méltatás után a szerzővel a könyv szerkesztője, Szűcs László beszélgetett. Maga a szerző elárulta, hogy a kötet vegyes műfajú kiadvány, hiszen van benne többek között mélyinterjú, vallomás, hivatali hozzászólás, publicisztika, mely írások az elmúlt tizenöt évet ölelik fel. Varga Gábor elismerte, hogy ő maga sosem gondolta, hogy valaha is Bukarestbe fog menni, és elhagyja itteni munkahelyét, de némileg pártparancsra is cselekedett, amikor elvállata az OSIM igazgatóságát. Ezt követően magáról a hivatalról beszélt, kifejtve, hogy az a piacgazdaság egyik fontos tényezőjének, a szellemi tulajdonjognak egyik szabályozó intézménye.

Hogyan lettünk védjegy

Varga Gábor a beszélgetés során felidézte többek között a Bihari Napló védjegyének levédési történetét is: 1998-ban az újság akkori vezetése megkereste a hivatalt ezzel a kéréssel, de mivel a törvények értelmében a levédetéskor szerepelnie kell a védjegy román elnevezésének is, ezért a Bihari Napló mellett feltüntették annak román fordítását is: Jurnal Bihorean. Ezzel az volt a probléma, hogy az ilyen nevű, szintén Nagyváradon kiadott napilap néhány hónappal korábban már levédette saját nevét, így a Bihari Naplónak nem adták meg a védjegyet. Áthidaló megoldásként a váradi magyar lap engedély kért a román laptól ahhoz, hogy használhassa a nevet, amit meg is kapott, és ezek után már nem volt akadálya a levédetésnek. Majd a fővárosról szólva Varga Gábor elmondta: „Bukarest egy más galaxis: életem legjobb színházi előadásait láttam ott, szenzációs író-olvasó találkozókon vettem részt, nagyon sok kedves, segítőkész emberrel találkoztam, viszont ott az adott szó nem létezik.” A bírósági ügyéről is beszélt a szerző. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a bíróság annak ellenére ítélte el őt hivatali visszaélés és a román államnak okozott anyagi kár címén, hogy a különböző kifizetésekre minden igazoló papírt megtaláltak, amelyeket azonban a bíróság nem vett figyelembe. Utólag választ keresve arra, mit kellett volna másképp tennie, Varga Gábor elmondta, hogy minden nap egy vastag paksamétányi papírt tettek az asztalára aláírás végett, és ő jobbára csak azt nézte meg, hogy a szükséges aláírások és pecsétek rajta vannak-e az okiratokon, és ha ezek megvoltak, akkor aláírta az iratokat. Mint mondta, lehet, hogy rá kellett volna szánni napi két-három órát arra, hogy aláírás előtt alaposan átolvassa az iratokat. A beszélgetés utolsó részében a Bihar megyei RMDSZ hőskorát, azaz a 90-es évek politikáját idézte fel a szerző. Az eseményen közreműködtek Kiss-Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek, akik részleteket olvastak fel a bemutatott kötetből.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!