ERDON Helyi hírek

2014.03.09. 10:29

Tisztelgés Szigligeti előtt

Szombaton délelőtt A Holnap után fesztivál keretében megkoszorúzták Nagyváradon a Szigligeti Ede szülőházán elhelyezett emléktáblát, valamint a Szigligeti mellszobrot.

Szombaton délelőtt A Holnap után fesztivál keretében megkoszorúzták Nagyváradon a Szigligeti Ede szülőházán elhelyezett emléktáblát, valamint a Szigligeti mellszobrot.

Szombaton délelőtt maroknyi ember gyűlt össze Szigligeti Ede nagyváradi szülőháza előtt, hogy lerója tiszteletét a város jeles alkotójának emléke előtt. Itt beszédet tartott Biró Rozália szenátor, aki felidézte Szigligeti Ede életét és pályáját, majd ennek az életpályának a ma emberéhez szóló üzenetéről beszélt. „Valamennyiünknek meg kell találni a helyét abban a közösségben, amelynek szülöttei vagyunk, és ezen a helyen rendületlenül és töretlen hittel kell tudjunk értéket teremteni, helytállni és alkotni. Nem mindenki lehet és kell legyen forradalmár a mában, de alkotónak, nemzetet, kultúrát és értéket gyarapítónak mindenkinek lenni kell a magunk módján“ - fogalmazott a politikus. A beszéd után koszorút helyezett el az emléktáblánál Kiss Törék Ildikó a Kiss Stúdió Színház vezetője, a Szigligeti Színtársulat egykori vezetője, Biró Rozália szenátor, valamint a Szigligeti Színház jelenlegi vezetői, Czvikker Katalin főigazgató és Szabó K. István művészeti igazgató.

Színpadra szólítják

Innen a társaság átvonult a színház előtt lévő Szigligeti mellszoborhoz, ahol Czvikker Katalin tartott beszédet. A Szigligeti Edéhez címzett beszédben többek között elhangzott: „a nagyváradi magyar közösség támogatásával 2011-ben ötvenhat év után ismét lett önálló magyar színháza Nagyváradnak. A Bihar megyei magyar politikai erő, az RMDSZ élt történelmi lehetőségével, és Kiss Sándor megyei elnök kezdeményezésére lehetőséget teremtett arra, hogy ma színházunk hivatalosan is a Szigligeti Színház nevet viselje. Szigligeti: ezt a címet választottuk időszakos kiadványunknak 2011. október 15-én, amikor 111 év után ismét az ön művésznevének égisze alatt büszkélkedhetett az önállóságát újra magáénak tudó színház. Nem telt el sok idő, és az Ede bácsi színházáért rajongó diákok számára megalakítottuk a Szigligeti Tanoda intézményét, melyben ma négy osztály működik negyven diákkal 2013 novembere óta. (…) A 2013-2014-ben Szigligeti jubileumi évadot, (…) és végül születésének 200 évfordulóján ma, 2014. március 8-án este a Szigligeti Színházban meghajolunk és színpadra szólítjuk. Bemutatjuk önt, az írót, a színházi szakembert, és megannyi alkotása kíséretében vállunkra vesszük és ünnepeljük, mert fontos nekünk. Mellszobra elé bármilyen magas falat húznak, királynők magasodhatnak fölé, mi akkor is tudjuk és hirdetjük, hogy a mi színházunk előtt, a bokrok árnyékából nyugodt, kiegyensúlyozott várakozással figyel a nagy Szigligeti.” A beszéd után koszorút helyezett el a szobor talapzatán Czvikker Katalin és Szabó K. István, illetve a Szigligeti Tanoda növendékei.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!