ERDON Helyi hírek

2014.03.25. 16:40

Környezetbarát technológia a váradi szeméttelepen

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter avatta fel kedden hivatalosan a nagyváradi szeméttelepen a környezetbarát, depógázzal működő áram- és hőtermelő rendszert.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter avatta fel kedden hivatalosan a nagyváradi szeméttelepen a környezetbarát, depógázzal működő áram- és hőtermelő rendszert.

A kolozsvári New Life Energy vállalat által felszerelt berendezés elé kifeszített avatószalagot tegnap délben Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Pásztai Zoltán a szeméttelepet üzemeltető Eco Bihor vállalat ügyvezető igazgatója vágták el Nagyvárad és Bihar megye elöljáróinak, illetve a sajtó képviselőinek a jelenlétében. Pásztai Zoltán megköszönte mindenkinek a támogatást, külön kiemelve a nagyváradi önkormányzatot, mely már 2003-ban kigondolta azt a köz- és magánszféra közötti együttműködési rendszert, melynek eredményeképpen fejlődhetett a nagyváradi szeméttelep. Korodi Attila is kiemelte a közszféra és a magánszféra együttműködésének jelentőségét, melynek köszönhetően az évek során a nagyváradi szeméttelep komoly fejlődést tudott felmutatni. A miniszter a továbbiakban kifejtette, hogy a hulladéktárolás tulajdonképpen a legutolsó megoldás arra, hogy kiiktassák az emberek életéből a szemetet, hiszen ezt megelőzően az újrahasznosítás, és az energiafejlesztés az a két módszer, amelyek segítségével kezelni lehet a hulladékproblémát. A nagyváradi szeméttelep modellértékű abban, hogy miképpen lehet újrahasznosítani a szemetet, illetve hogyan lehet energiát termelni a hulladékból, tette hozzá.

Egyből kettő

A mintegy 900 ezer eurós beruházás nyomán üzembe állított energiatermelő egységet Szentes István, az Eco Bihor műszaki igazgatója mutatta be lapunknak. Szentes elmondta, hogy a berendezés a biogáz egy fajtájából, depógázból állít elő elektromos- és hőenergiát. A rendszer egy polietilén csőrendszerrel van hozzákötve a biogázt tartalmazó gázkutakhoz, egy kompresszorház vákuumozva összegyűjti a gázt, amelynek metántartalma meghaladja a negyven százalékot. Ez a gáz két nagy teljesítményű gázmotort hajt meg, ez utóbbiak két generátort forgatnak meg, melyek egyenként 250 kw/óra teljesítményű elektromos áramot tudnak termelni. Az elektromos áramot egy trafóállomáson keresztül vezetik be az országos elektromos áramhálózatba, és ebből pénzbevétele származik az Eco Bihor cégnek. Szentes István elárulta, hogy növelni szeretnék a teljesítményt, amennyiben növekedni fog a biogázmennyiség. A környezetvédelem szempontjából két előnye is van ennek a technológiának, mondta Szentes István: egyrészt csökkentik a légkörbe jutó biogáz mennyiségét, és ezáltal csökken a melegházhatás, másrészt pedig nem konvencionális üzemanyagot, hanem természetes energiaforrást használnak fel energiatermelésre. A műszaki igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió megszabta Románia zöld energiatermelési kvótáját, és a most üzembe állított váradi létesítménnyel az Eco Bihor is hozzájárul ahhoz, hogy az ország teljesítse ezt a kvótát. Antal Lóránt, a berendezést üzembe helyező New Life Energy vállalat képviselője a maga során hangsúlyozta, hogy a ezzel a rendszerrel hőenergiát is termelnek, amelyet a szeméttelep saját használatára fordítanak, és ezzel a váradi szeméttelep függetleníti magát a váradi hőerőműtől, illetve hőszolgáltatótól.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!