ERDON Helyi hírek

2014.03.30. 18:50

Kifejezték az igazat, s szépet

Nagyvárad- Csütörtökön a Szent László Római Katolikus Líceum első alkalommal szervezte meg az Énekeljetek az Úrnak új éneket című vallásos versek és énekek regionális versenyének megyei szakaszát.

Nagyvárad- Csütörtökön a Szent László Római Katolikus Líceum első alkalommal szervezte meg az Énekeljetek az Úrnak új éneket című vallásos versek és énekek regionális versenyének megyei szakaszát.

A román tanügy minisztérium hivatalos kalendáriumában szereplő ökumenikus versenyre ötvenöt, VII-XIII. osztályos diák jelentkezett a megye 15 iskolájából, nem a csupán a Szent László Római Katolikus Líceumból tehát, hanem világi tanintézményekből is, Nagyváradról, Margittáról, Érmihályfalváról, Nagyszalontáról, Borsról, Biharszentjánosról és Paptamásiból. Két kategóriába lehetett benevezni: az egyikben egy-egy szabadon választott és kötelező verset kellett elszavalni, a másikban pedig egy-egy zsoltárt és megzenésített költeményt eléneklését kérték a zsűri tagjai. Akik úgy gondolták, mindkettőben szerencsét próbálhattak.

Az ünnepélyes megnyitót csütörtök délután tartottak a Szent László Líceum kápolnájában, ahol Pék Sándor esperes-plébános és Zalder Éva igazgatónő üdvözölték az egybegyűlteket. Ezután zajlott a korcsoportok szerinti vetélkedő, majd azok a tanulók, akik már előadták a számaikat, megtekinthették a Székesegyházat, illetve a kincstárat. A díjátadást este tartották a Püspöki Palota dísztermében. Zalder Éva igazgatónő köszönetet mondott a Római Katolikus Püspökségnek, s személyesen Exc. Böcskei László megyés püspöknek a szellemi-lelki, valamint az anyagi támogatásért, amiért mindig támogatja a hasonló rendezvények megszervezését. Nem feledkezett meg a szintén mecénás Királyhágómelléki Református Egyházkerületről sem, és a felkészítő tanárokról, akiknek hála színvonalasak voltak a produkciók. Dr. Ile Erzsébet szaktanfelügyelő azon meggyőződésének adott hangot: a pozitív gondolatok közvetítésével a tematikus versenyek valami újat és többletet nyújtanak azon megmérettetésekhez képest, melyek valami világi kultuszhoz, évfordulóhoz kötődnek, segítenek teljesíteni az iskoláknak azon küldetésüket, hogy a diákjaikat az életre való boldogulásra neveljék, amire nagy szükség van mai változó világunkban.

Díjazottak

A díjak átadásánál közreműködött az egyházmegye főpásztora és Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes. Versmondás kategóriában, a VII-VIII. osztályosok közt dicséretet érdemeltek: Bányai Valentina (Margitta), Kelemen Lilla (Érmihályfalva) és Újfalusi Alexandra (Szacsvay Imre Általános Iskola), 3.: Zsorda Dorottya (Nagyszalonta), 2.: Nagy Krisztina (Érmihályfalva), 1.: Kovács Csenge (Érmihályfalva). Éneklés- dicséret: Traier Péter (Nagyszalonta), 3.: Popescu Patrícia (Szacsvay Imre Általános Iskola), 2.: Tóth Titusz Rúben (Paptamási), 1-1.: Venkli Virág (Érmihályfalva) és Nagy Bernadette (Szacsvay Imre Általános Iskola). IX-X. osztályosok- versmondás: 3-3.: Kussy Erna (Szent László Római Katolikus Líceum) és Balla Tímea (Szent László Római Katolikus Líceum), 2-2.: Nagy Tímea és Pap Alma, 1.: Oláh Kinga; éneklés- dicséret: Petri Katalin, 3-3.: Nagy Tímea (Mihai Eminescu Főgimnázium) és Balla Tímea, 1.: Pap Alma (Ady Endre Középiskola). XI-XII. osztályosok- versmondás, dicséretek: Jánoska Klaudia (Művészeti Líceum) és Szmercsányi Cynthia (Szent László Római Katolikus Líceum), 3.: Szenderszki Henrietta (Szent László Római Katolikus Líceum), 2.: Sütő Emese (Szent László Római Katolikus Líceum), 1.: Szomolányi Tímea (Szent László Római Katolikus Líceum); éneklés, dicséretek: Pikó Stefánia (Szent László Római Katolikus Líceum) és Szilágyi Dávid (Szent László Római Katolikus Líceum), 3.: Balogh Katalin Boglárka (Ady Endre Középiskola), 2.: Csoma Csilla (Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium), 1.: Semsei Ildikó (Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium). Az első helyezettek bejutottak az országos döntőbe, melyet május végén rendeznek meg Brassóban.

Záróbeszédében Exc. Böcskei László régi élményeit felidézve úgy fogalmazott: a versenyzők kifejezték az a szépet és jót, mely megérinti mindannyiunk lelkét.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!